Udruga Slobodna škola iz Karlovca zalaže se za osnivanje demokratskih škola

KARLOVAC – Udruga Slobodna škola od 2008. godine aktivno zagovara demokratsko obrazovanje, odnosno otvaranje demokratskih škola u Hrvatskoj. Korak je to prema pluralizmu obrazovanja u Hrvatskoj. Hoće li jedna takva škola svoja vrata otvoriti na području Karlovačke županije tek će se vidjeti jer je prošle godine Udruga Slobodna škola dobila pozitivno rješenje od Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta za osnivanje škole.

– Na tome intenzivno radimo u Karlovcu. Znači osnivanje demokratske škole naša je primarna misija po uzoru na školu Summerhill, mnogi su za nju već čuli, međutim demokratske škole djeluju u gotovo svim državama EU i državama svijeta. Glavni princip jedne takve škole svodi se na razvijanje demokracije kod djece. Učenici i djelatnici škole zajedno odlučuju i određuju pravila, kazala je prof. Dragana Bolješić Knežević, predsjednica Udruge Slobodna škola.

A kako bi pomogli u učenju Udruga slobodna škola nudi pomoć, pa stoga poziva one koji žele omogućiti učenicima lakše svladavanje gradiva da im se jave. Pozivaju se svi zainteresirani volonteri učitelji, profesori, studenti da se do sredine rujna jave na dadaboljesic@yahoo.com.au

Pomoć u učenju kreće od listopada. Program pružanja pomoći u učenju odvija se u Centru za mlade u Grabriku u jutarnjim i popodnevnim satima i svaka pomoć je dobrodošla.

– Ukoliko možete odvojiti sat vremena, javite nam se, pozvala je prof. Dragana Bolješić Knežević zahvalivši na potpori volonterima i Gradu koji podupire ovaj program.

Program pomoći u učenju odvija se od 2010. godine, a bazira se na volonterskom radu koji pruža osjećaj zadovoljstva i postignuća jer se sastoji od davanja zajednici.