U Šumarskoj školi gotovo čitav razred pao godinu

KARLOVAC – Brojka od 460 neopravdanih sati je doista impoznatna, no kad dijete zbog toga padne razred i što je još gore – izgubi pravo na školovanje, postavlja se pitanje tko je zakazao? Roditelji se nađu pred zidom, a u školi tvrde kako su oni svoj posao odradili.

Dvojica učenika koji su iz Tehničke škole prepisani u Šumarsko-drvodjeljsku, smjer stolara pali su razred, ne bi to bilo ništa čudno, da gotovo čitav razred nije doživio istu sudbinu.

Obojici učenika ovo je drugi pad, tako da su izgubili pravo na školovanje. Majka jednog od njih, Silvia Žužić priča nam kako je njen sin u Šumarsku i krenuo iz razloga što su na polugodištu vidjeli da mu u Tehničkoj školi ponovo ne ide, a tada im je rečeno da će se praktična nastava odraditi prema dogovoru. Odnosno da će jedan dio potrebnih sati odraditi u tom drugom polugodištu,a jedan tijekom druge godine.

Sada tvrde da nikad nije bio na praksi, kaže Silvia, iako, tvrdi da je bila u kontaktu sa školom cijelu godinu i tada joj to nitko nije govorio. Ravnateljica Šumarske škole Đurđica Janjanin pak kaže kako je upravo zbog toga što je upisan u drugom polugodištu dječak trebao praksu odraditi.

Razrednikova je dužnost obavještavati roditelje, kao što je i roditeljeva informirati se o svom djetetu, kaže Janjanin, te podsjeća da učenici praksu mogu odraditi do 31. kolovoza.

Nikada nismo imali ovakav slučaj sa toliko neopravdanih izostanaka, kaže, te dodaje da su se roditelji Žužić o svom djetetu informirali samo jednom, koliko je zabilježeno u dnevniku. Žužići tvrde suprotno.

Marica Ćaić, majka drugog dječaka koji je doživio istu sudbinu kaže da je njenom sinu čim se prebacio u Šumarsku rečeno da neće proći razred. Majke su kontaktirale pravobraniteljicu za djecu, te prosvjetnu inspekciju.

Ova priča sigurno će dobiti nastavak, jer očekuje se nalaz prosvjetne inspekcije, a tko je u pravu saznat ćemo tada. Iako dva mladića očito nisu uzorni učenici, ostaje pitanje je li se ova situacija ipak mogla izbjeći, jer ako se vratimo na početak priče, broj od 460 neopravdanih izostanaka ne bi trebao proći nezapaženo, tko je pogriješio vidjet ćemo kad nadležne instiucije odrade svoj posao. Nadajmo se da će to biti uskoro.