Švegar i Gradska toplana izgladili probleme – novi Zakon olakšao izdvajanje iz sustava

KARLOVAC – Tenzije između određenog broja Karlovčana i Gradske toplane polako se smiruju. Do izvjesnih napetosti i medijskih razmirica je došlo prošle godine, kada se zbog visoke cijene grijanja jedan dio građana odlučio izdvojiti iz toplinskog sustava, bez ispunjenja pretpostavki propisanih tada važećom regulativom. Kao najglasniji među njima bio je donedavni voditelj pokreta ”Neću usluge toplane” Domagoj Švega koji je protiv direktora Inoslava Latkovića podnio niz raznih prijava kao i Gradska toplana protiv njega. Nesuglasice između njih, sada su riješene.

Tako je u srpnju Domagoj Švegar podmirio sva svoja dugovanja po osnovi isporučene toplinske energije, te je u započetim sudskim postupcima sklopljena izvansudska nagodba tako što je Gradska toplana podnijela zahtjev nadležnim institucijama za donošenjem rješenja o obustavi.

Rezultat je to donošenja novog Zakona o tržištu toplinske energije, prema kojem je izdvajanje iz centralnog toplinskog sustava u cijeloj Hrvatskoj, korisnicima sada puno jednostavnije, stoga je Švegar u svibnju ove godine povukao i tužbu Upravnom sudu protiv Gradske toplane.

Sada više nije potrebna suglasnost svih suvlasnika na zajedničkom mjernom mjestu niti Gradske toplane kako bi se isključili iz sustava. Prema novom zakonu, potrebna je natpolovična većina svih suvlasnika prema veličini suvlasničkih udjela.

S obzirom da je način izdvajanja olakšan,Gradska toplana još jednom poziva sve korisnike zainteresirane za izdvajanje da im se obrate u svezi uputa, projektiranja i izvođenja radova. Svima koji ispune zakonske preduvjete stojimo na raspolaganju za izradu projektne dokumentacije, ali i radova na izdvajanju iz sustava – pozvao je direktor Latković, izrazivši mišljenje kako ne očekuje velik broj zainteresiranih obzirom da je cijena grijanja smanjena u odnosu na prethodnu sezonu (prosjek cca 30% niža cijena snage, odnosno paušala).

Osim toga, nova regulativa propisuje iznimno visoke kazne koje se kreću od 20 do 50 tisuća kuna za nezakonito izdvajanje iz centralnog toplinskog sustava.

Što se tiće dalje slučaja Domagoja Švegara, zanimljivo je da će projektnu dokumentaciju izdvajanja izraditi, a ujedno i izvršiti radove na izolaciji vertikalnih instalacija, upravo Gradska toplana. Kako izjavljuje Švegar, tu tvrtku odabrao je zbog konkurentne cijene, a i inače je zadovoljan odnosom i stručnim pristupom djelatnika Gradske toplane.

S obzirom da je od strane Općinskog državnog odvjetništva u Karlovcu odbačena kaznena prijava protiv Domagoja Švegara zbog kaznenog djela lažnog prijavljivanja, direktor Inoslav Latković donio je odluku da se daljnji pravni progon protiv Švegara neće nastaviti, obzirom na činjenicu da je on podmirio sva dugovanja prema Gradskoj toplani, kao i sve popratne troškove. Ustrajanje na kaznenom postupku bilo kontraproduktivno, dodaje Latković kada se sve nesuglasice sa sadašnjim i bivšim korisnicima mogu i nastojat će se riješiti izvansudskim postupcima kad god je to moguće.

Obje strane izražavaju veliko zadovoljstvo zbog mirnog rješavanja svih pravnih postupaka i odnosa koji su iz tog proizašli, te se nadaju kako će i ostali slični primjeri u gradu Karlovcu biti rješavani na sličan način.

latkovic_svegar_mirenje_1

error: Content is protected !!