Vujaškovići: Bez struje i vode, no sa puno smijeha

VUJAŠKOVIĆI – Život bez struje i vode mnogima je nezamisliv, a kada je prvi susjed udaljen dva kilometra situacija je još teža, osobito kada se radi o staračkom domaćinstvu koje živi od socijalne pomoći.

Zaseok Vujaškovići se nalazi na jugozapadnim obroncima Skradske gore, a posebno je zanimljiv zbog ostataka rimskih sarkofaga. No, nama nije bio zanimljiv samo iz tog razloga, naime u ovom mjestu živi bračni par Vujašković – Svetozar i Nadžeda. Jedina veza sa ostatkom svijeta im je mobitel, koji pune kod susjeda i izdrži tjedan dana, naravno kad ga uspiju napuniti.

Život u Vujaškovićima je iz godine u godinu sve teži za ovo dvoje staraca, Svetozar je navršio 75-tu, a Nadžeda ima 74. No, svoje ognjište ne žele napustiti. Otišli su nakon Oluje, a ubrzo se i vratili, posljedice rata još su vidljive na trošnoj kućici.

Osim mobitela, imaju Vujaškovići i stari radio, koji radi na baterije. Slušamo samo vijesti, za glazbu smo ionako prestari, smiju se Vujaškovići i ne otkrivaju koliko im je život sa 1.000 kuna koliko dobiju socijalne pomoći zapravo težak.

Šest kilometara je udaljen najbliži dućan, a dva kilometra prvi susjed. Liječnik se nalazi u Krnjaku, a k njemu ne idemo često, pričaju nam Vujaškovići, strah nas je da ne završimo u bolnici. Tko će onda hraniti svinje i kokoši? No, iako se njihova priča čini teškom, ovo dvoje ljudi naviklo je na skromni život, a kad smo od njih odlazili javilo se pitanje: a što ćemo vam dati da ponesete? Uzmite bar šljiva, toga ima, kroz smijeh će Svetozar.

error: Content is protected !!