KABA

Diskusija “Kako se osamostaliti u Karlovcu” u organizaciji udruge Domaći

KARLOVAC – Udruga za kreativan razvoj Domaći u Knjižnici za mlade organizirala je otvorenu diskusiju na temu “Kako se osamostaliti u Karlovcu?” koja se provodi u okviru njihova projekta Demokracija za 5 plus. Cilj je bio saznati kako mladi gledaju na kvalitetu života u gradu na četiri rijeke, odnosno mogućnostima za školovanje, zapošljavanje i rješavanje stambenog pitanja.

– Namjera nam je bila istražiti na koji način donošenje i provedba javnih politika može doprinijeti da mladi nakon srednje škole ili fakulteta ostanu ili se vrate i nastave živjeti u Karlovcu, kaže Denis Mikšić iz Domaćih. A evo i odgovora na ta pitanja:

– U Karlovcu je dobro, ali bi moglo biti i bolje… Ne mislim ostati tu nakon fakulteta… Život u Karlovcu je zatupljujuć i monoton… Nešto me veže za ovaj grad, ali ovdje se ne možeš razvijati ako si malo ambiciozniji – samo su neka od razmišljanja karlovačkih gimazijalaca koja su se mogla čuti.

Diskusija je i svojevrsan uvod u daljnje istraživanje koje prethodi koracima u procesu izrade novog karlovačkog Gradskog programa za mlade.

– Jedno slično istraživanje pokrenuto je još 2007. godine – koje su potrebe, želje i htijenja mladih u Karlovcu, a neke su se stvari, smatraju u Domaćima, promijenile na bolje, iako uvijek ostaje onaj isti problem, a to je tranzitni položaj Karlovca.

Bez obzira na istraživanja, činjenica je da trenutno nitko ne može spriječiti mlade da napuste gnijezdo, ako im se za to pruži prilika. Nitko od njih u konačnici neće ostati u Karlovcu sam zato što je tu odrastao. S druge strane, puno je veći problem što ima mnogo mladih koji ne mogu niti to. Sve se svodi na preživljavanje, a manje na ostvarenje snova.