Projekt_skole_2.0

  • September 12, 2013
  • Admin
  • 0

ZAGREB/KARLOVAC – Projekt Škole 2.0 predstavljen je jučer u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Ovim je projektom 7 osnovnih škola s područja Republike Hrvatske dobilo status pametnih škola. Od navedenih 7 škola čak su dvije iz Karlovačke županije i to Osnovna škola Žakanje i Osnovna škola Generalski Stol, što je rezultat stalne skrbi Karlovačke županije o školstvu, koja prednjači u nabavci i primjeni suvremenih nastavnih pomagala, što je naglašeno i na ovoj prezentaciji. U ime Karlovačke županije na prezentaciji su bili i aktivno u njoj sudjelovali pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu, šport i informiranje Željko Šančić te voditeljica Odsjeka za školstvo Marija Medić.

Početkom školske godine zaživio je CARNetov projekt Škole 2.0. Riječ je o projektu koji ima za cilj omogućiti kvalitetno i sveobuhvatno učenje na daljinu i e-obrazovanje za što širi broj korisnika – nastavnika i učenika. U okviru projekta 25 lokacija škola spojeno je na brzi internet i na CARNet mrežu optičkom vezom (7 matičnih škola s pripadajućim područnim školama). U samim školama su postavljene bežične mreže (s eduroam pristupnim točkama) kako bi učenici i nastavnici putem tablet računala mogli pristupati online sadržajima, digitalnim udžbenicima, koristiti ih za videokonferencije te za nastavu na daljinu.

Također, sve te škole su uključene i u CARNetov e-Dnevnik projekt. Za projekt je CARNet dobio nešto manje od 12 milijuna kuna kroz natječaj Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije – HAKOM, koje su osim za potrebe spomenute mrežne i videokonferencijske infrastrukture i spajanja potrošeni i za nabavu tableta za nastavnike i učenike te potrebnu edukaciju nastavničkog kadra u cilju podizanja digitalne kompetencije nastavnika te ciljanu edukaciju za korištenje tehnologije kao i osmišljavanje i provođenje projektne suradnje među školama.

Projekt Škole 2.0 Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet izabran je za jednu od tri najinovativnije inicijative u sklopu “Europske nagrade za inovacije u javnoj upravi”, u kategoriji Inicijative za obrazovanje i istraživanje. Vrijednu nagradu dodijelila je povjerenica Europske Komisije za istraživanje, inovacije i znanost Máire Geoghegan-Quinn.

Tijekom trajanja projekta provodilo se sustavno obrazovanje nastavnika o implementaciji IKT-a u svojoj nastavi i radu, kao i poticanje nastavnika na prihvaćanje novih metoda obrazovanja uz korištenje tehnologije. CARNet i dalje nastavlja stručno usavršavanje nastavnika uključenih u projekt, ulaže u razvoj digitalne zrelosti uključenih škola te radi na projektnom povezivanju škola na nacionalnoj i internacionalnoj razini.