KABA

“Za čisti zrak – na tebi je red!”

OGULIN – Grad Ogulin će se i ove godine uključiti u obilježavanje Europskog tjedna kretanja, sudjelujući u raznovrsnim događanjima kojima se promiče održiva mobilnost, zajedno s milijunima Europljana ali i stanovnika drugih kontinenata. Europski tjedan kretanja je tradicionalna godišnja kampanja o održivoj urbanoj mobilnosti, koja traje od 16. do 22. rujna svake godine, s ciljem promicanja održivih prijevoznih mjera.

Ovogodišnji slogan Europskog tjedna kretanja „Za čisti zrak – na tebi je red!” odabran je s ciljem podsjećanja građana kako pravilnim odabirom načina kretanja pa čak i malim promjenama mogu značajno utjecati na kvalitetu zraka i života. Primjerice, za odlazak na posao može se odabrati bicikl, carpooling ili hodanje i na taj način utjecati na kvalitetu zraka i života.

Glavni cilj Europskog tjedana kretanja 2013. je potaknuti građane na aktivnosti kojima bi se pokrenuli procesi čišćenja zraka i stvorila zdravija i sretnija Europa. Ovdje je važno napomenuti da utjecaj Europskog tjedna kretanja raste a što pokazuje činjenica da svake godine ima sve više gradova sudionika koji su prepoznali važnost ove kampanje, kako u Europi tako i širom svijeta.

Pluća su, uz kožu, jedini organ koji je izravno izložen štetnom utjecaju vanjske sredine, a da bismo ih sačuvali od loših posljedica, potrebno je, prije svega, udisati čist zrak jer je on temelj za zdravlje i život ljudi. Zrak bez nečistoća dovodi do dužeg života u prosjeku od osam mjeseci te je dokazano da smanjuje vjerojatnost respiratornih i kardiovaskularnih problema, plućnih bolesti, uključujući astmu, upalu pluća i raka pluća. Zagađenje zraka šteti i okolišu, što rezultira acidifikacijom tla, gubitkom bioraznolikosti, oštećenjem ozonskog omotača i klimatskim promjenama.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/europski_tjedan_kretanja_ogulin_2013/*{/rokbox}