Kosanović: Srbi i Hrvati u Vojniću i Krnjaku žive jednako težak život

KRNJAK / VOJNIĆ – O nedjeljnom događaju na utakmici NK Krnjak – NK Petrova Gora oglasilo se i Predsjedništvo Županijskog vijeća srpske nacionalne manjine Karlovačke županije, odnosno predsjednik Rade Kosanović.

„ Vidjela žaba da konje potkivaju pa i ona digla nogu! – tako bi mi u najkraćem ocijenili prekid utakmice u Vojniću zbog istaknutog transparenta na ćirilici. Po našem mišljenju nikakvog razloga za prekid utakmice i napuštanja terena gostujućih igrača iz Krnjaka nije bilo. Transparent nije nikoga vrijeđao, nije bio politički intoniran, niti je bio upućen gostujućoj ekipi. Dakle, ništa što je protivno zakonu se nije dogodilo na toj utakmici, premda svi znamo da se na mnogim utakmicama višeg ranga nogometne lige događaju incidenti koji podliježu zakonskim sankcijama, ali do danas još nitko za to nije odgovarao.

Razlozi za napuštanje terena su, po našem mišljenju bili druge prirode, prvo i najvjerovatnije, da se ne doživi sportski poraz dvocifrenim rezultatom, a drugo, impulzivno se željelo iskoristiti tu priliku i dati političku podršku posljednjim događanjima vezanim uz službenu primjenu ćirilice u Vukovaru.

Smatramo da sportsko borilište nije pravo mjesto za to. U Vojniću i Krnjaku nema međunacionalnih incidenata, Srbi koji su tu ostali živjeti, kao i povratnici i naseljeni Hrvati jednako žive težak život izazvan ekonomskom krizom u društvu, nezaposlenošću, malim i jedva dovoljnim mirovinama ili socijalom. Kada se ne može drugačije onda se koristi bilo kakav povod kako bi se privukla pažnja javnosti, nažalost, koristi se i politika, što je u sportu nedopustivo i ne vodi poboljšanju već, pogoršava ionako teško stanje. Nikome danas nije potrebna politička destabilizacija ove dvije Općine.

Općine Vojnić i Krnjak su još prije desetak godina uskladile svoje Statute sa Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, na službenim institucijama su postavljene dvojezične ploče na latinici i ćirilici, izvješene su obje zastave, a kod obilježavanja službenih i manjinskih događanja svira se i manjinska himna.

Još jednom naglašavamo bezrazložnost ovog postupka jer u Vojniću nogomet igraju zajedno i Srbi i Hrvati i Muslimani-Bošnjaci, trener im je legenda karlovačkog nogometa Stjepan Benić, a u Krnjaku i Hrvati i Srbi, dakle, nije u pitanju nacionalnost već jedino sportsko umijeće igrača.

Vjerujemo da će organi Županijskog nogometnog saveza primjereno kazniti vinovnike i inicijatore ovog događaja.”

error: Content is protected !!