KABA

Grand prix otišao u ruke mlade filmašice Kaje Šišmanović iz Srbije za dokumentarac “Kak’ je doma”

KARLOVAC – Nakon tri dana intenzivnog gledanja srednjoškolskih ostvarenja iz zemlje i svijeta, raznih radionica, programa za najmlađe i ostalih popratnih događanja, podjelom nagrada svečano je zaključena 18. Filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival.

Odabrani su najbolji od 78 filmova koliko ih se natjecalo, što u nacionalnoj, što u međunarodnoj kategoriji. Grand Prix ove je godine otišao u ruke mlade filmašice Kaje Šišmanović iz Srbije za dokumentarni film “Kak’ je doma” koji progovara o razvodu braka, ali iz perspektive triju generacija žena iz iste obitelji.

Pred tročlanim stručnim žirijem bio je težak zadatak. Podijeliti 11 nagrada i to u četiri kategorije – za najbolji animirani, dokumentarni, igrani film te film slobodnog stila.

Najboljim animiranim filmovima prograšeni su tako Galeb iz Splita te Lov iz Ujedinjenog Kraljevstva. U kategoriji dokumentarnog filma pobjedu su odnijeli Samo jedno mjesto na svijetu se zove dom iz Osijeka te CiC – film o ljubavi iz Norveške. Najbolji igrani filmovi u Haralampije iz Gunje te Čudan grad iz Španjolske. U kategoriji slobodnog stila nagrađeni su Ekvinocij iz Poreča te Osobna aplikacija iz Austrije. Žuta zastava, odnosno nagrada za doprinos ne nasilju na filmu, je otišla u Portugal.

Najbolji film od stane publike prograšeno je ostvarenje grupe Station Next iz Danske za “Plimu vremena”.