KABA

Kreativan petak uoči završetka filmske Revije i Festivala – projekcija “Glazbene kutije”

KARLOVAC – Iza nas je treći dan filmske karlovačke idile. Četvrtak je bio iznimno zanimljiv. Jučerašnji dan obilježio je iznimno šaren raspored. Peta projekcija natjecateljskog programa mladim filmašima ponudila je filmove iz Hrvatske, susjedne nam Slovenije, Hong Konga, Jordana, Velike Britanije i Irske, a u vrijeme dok su filmski autori nakon projekcije komentirali svoje filmove, ideje i iskustva sa snimanja, najmlađi Karlovčani počeli su pristizati u najdraže karlovačko kino. Filmski 5+ u kinu Edison nudio je kultni film redatelja Krešimira Golika, Imam dvije mame i dva tate.

U Gradskom kazalištu Zorin domu se tokom cijelog jutra odvijao natjecateljski dio programa. Nakon projekcije u 9 sati, slijedila je druga dnevna, a festivalska šesta projekcija po redu. U 11 sati svoje su radove prikazali opet Hrvati, Australci, stanovnici Bsne i Hercegovine, Izraelci i Amerikanci, a nakon projekcije nije bilo odmora, jer su ih čekale radionice. U Zorin domu se odvijala radionica pod palicom Ivane Štedul iz Udruge STOPE na temu Foruma kazališta, Jura Troje je pak pokazivao proces snimanja videospota, a Vera Vrbanac-Mitrović održala je radionicu snimanja plesnog pokreta.

Večer je završila na Starom Gradu Dubovcu, koji je ugostio program Nekad laureate Revije i Festivala, a danas? U okviru istoga prikazan je prvi dugometražni film prošlogdišnjeg laureata Brune Mustića, “Glazbena kutija”. Jedna od glavnih zvijezda filma, Robert Kurbaša, posjetio je Karlovčane i prvi je put pogledo film u kojem igra ulogu oca. Kako je sam rekao, nije dvojio ni trenutka o ponudi Brune Mustića da bude dio njegovog prvog dugometražnog filma. Nakon jedne takve volonterske, ali iznimno zanimljive glumačke priče nastavlja suradnju s glumicom Doris Pinčić s kojom radi na dramskim radionicama za mlade. Možda baš tu radionicu posjeti i glavna glumica filma, 17-godišnja Zrinka Svetić koja nije krila oduševljenje, ali i tremu prije same projekcije Glazbene kutije. Iako su brojne starije kolege nagovaraju na studij glume, ona još uvijek nije sigurna u svoju buduću karijeru. Možda je razlog tomu i njena samokritičnost.

– U sklopu ovog programa drugi sam put gledala film i uočavam poneke greške. Ne znam jesam li previše samokritična, ali ovaj put sam vidjela neke stvari koje bi u svojoj glumi promijenila, rekla je no s njom se ne bi složila puno iskusnija glumica, Darinka Vukić koja je ovom mladom damom očarana baš kao i Brunom.

– Kad vidim sve te studente s kojima sam radila i ovog mladog momka uopće se ne bojim za budućnost hrvatske filmske scene. Oni su toliko talentirani i scenarij ovog filma mi se svidio. Na nagovor Roberta Kurbaše odmah sam pristala, rekla je glumica rodom iz Karlovca i pohvalila Reviju i Festival koji se odvijaju upravo u njenom rodnom gradu.