KABA

Franković: Zadovoljni smo požarnom sezonom, ali je potrebno učinkovitije sankcioniranje prekršitelja

KARLOVAC – Ovogodišnja požarna sezona puno je blaža nego ona od prošle godine. Podsjetimo, lani je u Karlovačkoj županiji zabilježen najveći broj požara i najviše opožarenih površina u usporedbi s ostalim kontinentalnim županijama. Više od 1.500 hektara opožarenih površina, 17 izgorjelih objekata, ali i jedna smrtno stradala osoba zbroj je šteta nastalih učestalim požarima u našoj županiji u samo nekoliko dana ožujka 2012. godine.

Ovogodišnji podaci još nisu gotovi, no već sada se može reći da je bilo bolje i da smo zadovljni, kazao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković. Iako je bilo nekoliko požara otvorenog prostora, svi su ugašeni kroz nekoliko sati, a niti jedan nije trajao nekoliko dana.

Najveća zasluga ipak ide vremenskim uvjetima. Indeks opasnosti od požara samo je u jednom periodu bio nešto veći, ali uglavnom se on kretao u okvirima srednje vrijednost, objašnjava Franković te nadodaje kako je ovo ipak bila ispodprosječna godina.

Osim vremena, manji broj požara može se pripisati i županijskoj Odluci o mjerama za sprečavanje nastajanja požara na otvorenom prostoru koja očito ima učinka. Građani su poslušali naputke da moraju voditi posebu brigu prilikom spaljivanja, a i sami su često tražili pomoć vatrogasnih snaga, napominje Franković. Važno je napomenuti kako Odluka ne traje samo za ljetnih mjeseci, već je ona na snazi čitavu godinu.

No ipak će, kaže Franković, struka predložiti Karlovačkoj županiji neke promjene, odnosno doradu kako bi odluka bila još učinkovitija, pogotovo u dijelu koji se odnosi na sankcioniranje. Vatrogasci su nadzorom utvrdili nepravilnosti prilikom spaljivanja, ali njihova prijava nema tu snagu procesuiranja, nego ona obično ”zapne” u birokraciji.

Iduće godine tako možemo očekivati i veće kazne, ali i učinkovitiju naplatu. Stoga nemojte raditi vatrogascima posao, taj posao na kraju košta sve porezne obveznike. Jer netko štetu nastalu nakon požara otvorenog prostora, nadoknaditi mora.