KABA

Za 15 posto poskupljuje cijena Doma za starije i nemoćne “Sv. Antun”

KARLOVAC – Dom za starije i nemoćne “Sv. Antun”, kojem je osnivač Karlovačka županija od 1. listopada povećava cijene usluga za 15 posto. Cijena usluge doma nije korigirana od 2008. godine, a prema riječima ravnateljice Nade Murganić dosadašnje uštede koje je ta ustanova provodila više nisu moguće zbog velikog povećanja cijene energenata, hrane i troškova održavanja zgrade. Dom je tako u prvom polugodištu ove godine imo negativan financijski rezultat. Povećanjem cijena za 15 posto povećali bi prihode za približno 200 tisuća kuna što bi im omogućilo bolje uvjete poslovanja.

– Povećanje cijena nikad nije popularno, ali ja volim reći da smo mi sigurno jedna od rijetkih ustanova koja u tako dugom razdoblju nije korigirala cijene, kaže Murganić.

Najskuplji smještaj u domu, onaj stacionarni, sa 24 satnom intenzivnom njegom iznosi 2.567,00 kuna dok će od 1. listopada cijena iznositi 2.952,00 kuna. Cijena jednokrevetne sobe iznosila je 2.257, 00 kuna, a nakon poskupljenja cijena će biti 2.595,00 kuna.

– Mi nemamo ekonomsku cijenu, nama je ovoliki pritisak, dakle poduža lista čekanja i iz razloga što uz jako dobre usluge, standard i lokaciju imamo niske cijene. Puno smo jeftiniji nego privatni domovi čak i obiteljski domovi jer nas se financira iz županijskog i državnog proračuna. Dakle ta cijena nije ni približno iznosu ekonomske cijene, naglašava Murganić. Inače, umirovljenici u Domu vrlo su realno prihvatili tu činjenicu, kaže Murganić, dodajući kako su u djelatnici radili anallizu te su procijenili da povećanje cijene neće izazvati probleme, odnosno utjecati na kvalitetu života korisnika.

– Uvijek kad zbog bilo kakvih razloga korisnik nije u mogućnosti plaćati dom interveniramo putem Centra za socijalnu skrb tako da neće biti problema, zaključuje Murganić.