doktori_strajk

  • September 20, 2013
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Liječnici i medicinske sestre u karlovačkoj Općoj bolnici i trećeg dana štrajkaju. Njih stotinjak okupilo se jutros u stručnoj knjižnici bolnice kako bi se dogovorili i upoznali javnost sa svojom namjerom da se pet do 12 okupe pred bolnicom kako bi pokazali, kao i njihovi kolege u cijeloj Hrvatskoj, koliko ih sudjeluje u štrajku. A u bolnici na Švarči radi se o broju od 60 do 70 posto.

Još jednom je ponovljeno kako ovo nije štrajk samo za veće plaće nego i za uvjete rada.

– Sestre i tehničari rade po 12 sati, a za vrijeme godišnjih odmora radilo se bez slobodnih dana. Nitko ne razmišlja o tome da bi se netko mogao razboliti. Nedostaje doktora i medicinskih sestara. Nitko ne prima nove jer je zabrana zapošljavanja, a mladim stažistima su jedva raspisali natječaj i još im namjeravaju skratiti staž na pet mjeseci da im što manje plati, moglo se čuti na skupu.

– Mi i kad smo u štrajku radimo 60 posto posla. Treba reći da je tri puta teže štrajkati nego raditi u medicini. I da radimo badava ne možemo pokrpati sve rupe, istaknula je predsjednica Štrajkačkog odbora Samija Ropar i dodala kako niti ministar ni Vlada ne govore pacijentima da nema novca za skupe lijekove, krvne pripravke, kvalitetan materijal, pa im se mora propisati jeftiniji zamjenski lijek.

Do kad će štrajk trajati, ne znaju, ali zato “napadaju” istim “oružjem” koji je upotrijebio ministar Ostojić.

– Nemam kristalnu kuglu da znam do kad će štrajk trajati. Trajat će dok bude trajao, rekla je dr. Ropar uz podršku kolega koji su to izrazili pljeskom.

Prekid štrajka može izazvati prijedlog dobrog kolektivnog ugovora – ugovora u skladu s europskim zakonima.