KABA

Volonteri su snaga grada

KARLOVAC –  Udruga Carpe Diem u sklopu kampanje “Hrvatska volontira!” danas prijepodne je organizirala Festival volonterizma. U organizaciju Festivala bio je uključen Volonterski centar “Volonterka”.

 

Na Šetalištu dr. Franje Tuđmana tako su se Karlovčanima predstavile udruge koje okupljaju volontere: Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije, Udruga Jak kao Jakov, Konjički klub Karlovac, Udruga Slobodna škola, Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac i udruga Carpe Diem. Gost Festivala bila je Agencija za mobilnost i programe Europske unije. U sklopu Festivala prezentiran je i program „Mladi na djelu“, odnosno akcija „Europska volonterska služba“.

Mladima je tako pojašnjeno kako mogu otići volontirati van Hrvatske te steći razna iskustva koja će im kasnije koristiti u životu. Uz izložbu fotografija na temu volontiranja na Festivalu su uručene nagrade najvolonterima. Na natječaj se prijavilo 15 volontera, a one najbolje odabrali su iz Volonterskog centra Zagreb. U kategoriji od 14 do 19 godina odabran je Filip Trezner iz Udruge Izvan fokusa.

filip

U  kategoriji od 20 do 29 godina izabran je Pero Desović iz Udruge Studio 8.

pero

U kategoriji od 30 do 60 godina nagradu je dobila Ljiljana Vokić iz Konjičkog kluba Karlovac.

ljv

U kategoriji iznad 60 godina najvolonterka je Darinka Marjanić članica Matice umirovljenika Karlovac i pokretačica sve popularnijeg nordijskog hodanja.

marijanicka

Volontere je obišao i gradonačelnik Damir Jelić koji je tom prilikom rekao kako je i sam jedno vrijeme živio volonterizam s Video družinom.

-Kad čovjek važe što je u životu napravio dobro onda dođe do toga da su možda one volonterske stvari najbolje napravljene. Nekako me to podsjeća na onaj biblijski novčić kad je jedna udovica davala mali novčić, a bogataši su puno davali. Žena je davala iz svog srca, od svog manjka, a drugi, oni bogati od svog viška. Jednom je biskup Bogović rekao kada nestane volonterizma ili rada iz ljudskog srca onda će nestati i čovjeka. Tako da je ova zajednica volontera u Karlovcu najjači dio Karlovca, rekao je gradonačelnik Jelić.

ck 

U Karlovcu ima puno volontera i nisu se svi danas predstavili na Festivalu koji će prema riječima Aleksandre Podrebarac iz Udruge Carpe Diem postati tradicija.

– Volonteri su samozatajni, ima ih puno u gradu. Njihov rad se ne vrednuje dovoljno od ostalih građana, i to je jedan od razloga zašto smo organizirali Festival, rekla je Podrebarac.

cd_ss