Prezentacija “latvijskog recepta” naišla na otpor

KARLOVAC – Prezentacija “latvijskog recepta” za zbrinjavanje komunalnog otpada, a za koji postoji mogućnost primjene i u Karlovcu, nije prošla tako glatko kako su neki očekivali. Štovište, uvođenje nove tehnologije naišao je na neočekivani otpor.

Ta nova tehnologija podrazumijeva da se mješoviti otpad, bez prethodnog razvrstavanja, odvoji na mehanički način i to na biorazgradivi te anorganski otpad. Iz biorazgradivog otpada dobio bi se bioplin i energija, a iz ostalog korisni materijali poput metala, plastike i slično. Sve što se može prodati, dok se ostatak prerađuje u RDF gorivo (eng. Refuse-derived fuel), objasnio je konzultant za otpad Srđan Selanec Barbieri.

Postavlja se i pitanje gdje bi to postrojenje bilo. Predložene su tri lokacije, a to su kod pročistača otpadnih voda, na Ilovcu pored postojećeg deponija ili na Babinoj Gori, a najbolja je, predložio je Selanec Barbieri, ona kod pročistača.

Govorimo o investiciji čija je vrijednost oko 10 milijuna eura, sa sigurnim dohotkom od pet milijuna koji se može povećati prodavanjem RDF-a. Ako se ne bi prodavao, investicija bi se isplatila za pet godina, a ako da, onda i u dvije godine. Iako se govori o najprofitabilnijoj metodi postavlja se pitanje pod koju cijenu? To pitanje potegnuli su i Denis Frančišković iz Eko Pana te nezavisni gradski vijećnik Davor Petračić koji smatraju da se problem zbrinjavanja otpada u Karlovcu ovom metodom rješava samo djelomično te da za danas prezentiranu metodu nema mjesta u Karlovcu.

Petračić je još zaključio kako nam ne bi trebao biti prioritet novac, već zdravlje. Zato će ova tema svakako biti predmet rasprave gradskih vijećnika na jednoj od skorašnjih sjednica, kao i javne rasprave u koju će se moći uključiti i građani Karlovca.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/rasprava_otpad/*{/rokbox}

error: Content is protected !!