KABA

Gospodarstvo županije ide na bolje, ali i dalje je problem velik broj nezaposlenih

KARLOVAC – U vremenu krize Karlovačka županija pokazuje relativno dobre rezultate. Pokazatelji su zadovoljavajući jer su u laganoj uzlaznoj putanji, a čak su bolji i od onih na nacionalnoj razini, kazao je na današnjoj prezentaciji gospodarskih kretanja predsjednik Županijske gospodarske komore Karlovac, Zlatko Kuzman.

Prošle godine gospodarstvo županije ostvarilo je gotovo 7,5 milijardi ukupnih prihoda, što je 2 posto više nego u 2011. godini. Brojku treba najviše zahvaliti prerađivačkoj industriji koja u prihodu bilježi čak 58 posto, što je više nego dvostruko u odnosu na državnu razinu. No potrebno je i dalje raditi, napominje Kuzman ističući kako su četiri godine dovoljne da se započnu ozbiljni projekti u poslovnim zonama kako bi se moglo uopće razgovarati o privlačenju investitora.

Upravo je privlačenje investitora ključ daljnjeg napretka, no to ne ovisi samo o lokalnoj razini, pa čak niti o nacionalnoj ekonomiji, već o okruženju u kojem se nalazimo gdje investicijska klima, na žalost nije povoljna, tvrdi zamjenik župana Karlovačke županije Josip Šafar izrazivši nadu da će se to uskoro promijeniti.

Izvoz je drugu godinu za redom boji od uvoza, bilježi se rast od 8 posto što posebno veseli, ali ne veseli podatak što to ne doprinosi smanjenju broja nezaposlenih. Brojka od više od 10 tisuća nezposlenih ne može biti dobra, smatra Kuzman, što objašnjava činjenicom kako su krizom najviše pogođeni mali poduzetnici, čiji su poslovni rezultati relativno lošji u odnosu na velika poduzeća zbog čega moraju otpuštati velik broj radnika. Taj broj velike tvrtke ne mogu tom brzinom apsorbirati.

Zbog toga ni ne možemo slavit Pirovu pobjedu unatoč pozitivnim kretanjima u gospodarstvu. Bit će potrebno poduzimati intenzivne mjere da bi se uz postojeće programe i pomoć postojećim poduzetnicima privuklo i druge investitore, koji će generirati kapital u našoj županiji što će za sobom povući i otvaranje novih radnih mjesta.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/gospodarska_kretanja/*{/rokbox}