Karlovački HSLS-ovci o poduzetničkoj zoni Korana i vodno energetskoj stepenici Brodarci

KARLOVAC –  Poslovna zona Korana i vodno-energetska stepenica Brodarci, teme su o kojima su danas progovorili karlovački HSLS-ovci.

O poslovnoj zoni u Logorištu raspravljalo se na posljednjoj sjednici Županijske skupštine, a ta je rasprava prošla pomalo nezamijećeno, smatra predsjednik karlovačkog ogranka stranke Dragutin Belavić i navodi tu poslovnu zonu kao primjer kako bi HSLS radio kad bi bio u prilici u cijelosti provesti svoj program.

– Ono što je najvažnije u toj je zoni građevinska operativa i tamo se gradi. A zašto se tamo gradi? Gradi se što zemljište ima vrlo povoljnu cijenu, što je poslovna zona potpuno komunalno opremljena, a za nas najvažniji razlog je to što su svi poduzetnici, odlukom općine, oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa i što su svi oni koji tamo rade u prvoj godini oslobođeni i od plaćanja komunalne naknade. Ta zona u Logorištu isplatit će se za šest i pol godina. Od komunalne naknade godišnje će se dobivati oko 2,6 milijuna kuna ili ukupno 4 milijuna godišnje, kaže Belavić i dodaje:

– Na početku smo se odrekli komunalnog doprinosa i komunalne naknade, izgradili smo komunalnu infrastrukturu, dali smo zemljište po prihvatljivoj cijeni i postigli smo upravo taj efekt da se tamo gradi i da će 2015. godine, kad se zona u potpunosti aktivira, tamo biti 670 zaposlenih i da će se ta zona za šest i pol godina u potpunosti isplatiti, napominje Belavić.

Vodno-energetska stepenica je tema o kojoj karlovački HSLS već dugo govori. Mišljenja su da bi mala hidroelektrana, koja bi se tu izgradila trebala davati oko 50 GW sati, što je polovica od onoga što daje hidroelektrana Lešće, ali taj objekt je važan i kao komunalni objekt, kao pregrada koja grada Karlovac spašava od poplava. Ako i ne bi gradili taj energetski dio mi pregradu moramo izgraditi, jer je to dio sustava obrane od poplava. No, važan je i taj energetski dio. Važno je da budemo energetski neovisni, da ne ovisimo o ruskom plinu, o mađarskoj struji i sličnom, rekao je Belavić.

HSLS se založio i za ekipiranje kadrova i nabavku opreme za odjele koji izdavaju građevinske dozvole i drugu dokumentaciju, kako bi se taj proces ubrzao i tako pogodovalo poduzetnicima.

error: Content is protected !!