KABA

2011. u Karlovačkoj županiji od bolesti srca i krvnih žila umrlo 1008 osoba

KARLOVAC – Savjet za zdravlje Karlovačke Županije povodom obilježavanja Svjetskog dana srca i Međunarodnog dana starijih osoba organizira predstavljanje priručnika pod nazivom ,,Što jesti kod visokog krvnog tlaka,, autorice prim. mr. sc. Branislave Belović, dr. med.

Priručnik na hrvatskom jeziku rezultat je višegodišnje suradnje s autoricom i njenim suradnicima iz Zavoda za zdravstveno varstvo u Murskoj Soboti iz nama susjedne Republike Slovenije.

Povišeni krvni tlak jedan je od glavnih neovisnih čimbenika rizika za bolesti srca i krvnih žila. Prema istraživanjima provedenim u Hrvatskoj povišeni krvni tlak (veći od 140/90 mmHg) zabilježen je kod 45,60 posto muškaraca i 43 posto žena odrasle dobi. Bolesti srca i krvnih žila odgovorne su za 50 posto svih smrti, pa je tako u Karlovačkoj županiji 2011. godine od 2016 ukupno umrlih osoba njih 1008 umrlo od bolesti srca i krvnih žila.

Izloženost stresu, nedovoljno kretanje, nepravilna prehrana, pretilost pogoduju nastanku visokog krvnog tlaka. Otežavajući čimbenik je i nedovoljna svijest bolesnika kako o riziku same bolesti, tako i tome da sami moramo voditi računa o vlastitom zdravlju.

Cilj je da novi priručnik zainteresira Karlovčane svih dobnih skupina i potakne ih na promjenu životnog stila, odnosno da principe pravilne prehrane ugrade u svakodnevni život.

Predstavljanje priručnika ,,Što jesti kod visokog krvnog tlaka,, najavljeno je u utorak 1. listopada u 11,00 sati u prostoru llirske dvorane Gradske knjižnice l.G. Kovačić.