KABA

Europska nagrada ogulinskom speleološkom projektu

OGULIN – Projekt “Speleološka poučna staza Đula – Medvedica” dobio je vrijednu nagradu Komisije za zaštitu prirode Europske speleološke federacije. Projekt je osmislilo i ostvarilo Speleološko društvo „Đula – Medvedica” iz Ogulina koje djeluje unutar Hrvatskog planinarskog saveza, a prepoznat je na europskoj razini kao izuzetno vrijedan doprinos zaštiti prirode i informiranju javnosti o potrebi zaštite špilja.

Projekt je izveden u partnerstvu s Gradom Ogulinom i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Karlovačke županije “Natura viva” te suradnicima Speleološkim društvom „Velebit” i Hrvatskim biospeleološkim društvom, te uz potporu Ministarstva turizma Republike Hrvatske.

Speleološka poučna staza osmišljena je tako da se šećući gradom Ogulinom, fotografijama i edukativnim tekstovima može pratiti podzemne prirodne kanale špiljskog sustava koji se nalaze ispod grada. Cilj projekta je razviti svijest građana i posjetitelja grada Ogulina o jedinstvenoj simbiozi Ogulina i 16 km dugačkog špiljskog sustava ispod grada te ostvariti suradnju s nadležnim institucijama u svrhu njegove zaštite i očuvanja. Vrijedi podsjetiti i da upravo grad Ogulin ima važnu ulogu u povijesti hrvatskog planinarstva kao mjesto gdje je niknula ideja o osnivanju Hrvatskog planinarskog društva 1874. godine.