KABA

Pa zar ćemo izgubiti i rukomet???

KARLOVAC – Jučerašnja pressica hrvatskog rukometnog kluba “Karlovac” trebala je proći u uobičajenom tonu. Malo o sastavu koji će u subotu nastupiti u Bjelovaru, malo o protivnicima, negdašnjim višestrukim prvacima bivše države s naslovom europskih prvaka iz davne 72` u džepu. Za kraj nešto o eventualnim ozljedama i to je to. No nije bilo tako. Na površinu su ponovno isplivali problemi koji su se četiri kola potiskivali, a pojavili su se još na početku priprema. Ukratko rečeno plaća koju u klubu od milja zovu “hranarinom” , kasni već pet mjeseci.

– Krpali smo te rupe na sve moguće načine. Mislim da to sve polako ide iz lošeg u gore. Dečki teško drže koncentraciju i motivaciju, dok cijeli stručni stožer i ja ne želimo opuštanje niti na treninzima niti na utakmicama. Ne želimo tako gubiti bodove, započeo je razočarano trener “Karlovca” Dinko Đanković.

U takvim okolnostima izrazito je teško motivirati momčad. Momčad koja nakon tri kola ima tri pobjede odnosno šest bodova i koja je na startu prvenstva zasjela na vrh premijerligaške ljestvice. Momčad koja je prošle godine sezonu okončala na četvrtom mjestu i koja će u ovoj sezoni nastupiti na europskom Challenge cupu. Momčad koja je između ostalog rekorder po broju priznanja Karlovačke sportske zajednice za najbolji muški ekipni sastav. Sramotno je da rukomet u kojem je 99% igrača iz Karlovca i koji kroz rukometnu školu živi isključivo od svoga rada , više nije u stanju ni tako djelovati. Sramota ide na adrese svih koji bi mogli pomoći privatnim kapitalom, a to ne čine. Nakon godina treniranja , oni igrači u naponu snage, koji ne pronađu angažman van Karlovca, prisiljeni su zapostavljati treninge što samo dodatno oslabljuje momčad.

– Situacija stvarno nije jednostavna za sve nas. Trener zajedno s tri četiri nas ajmo reći starijih igrača nastoji zadržati motiv i red unutar momčadi koliko je to moguće. Apeliram na bilo koga tko ima mogućnosti da nam pomogne. Ove godine igramo i Challenge cup. Klub nije skup. Rukometna prva liga nije isto što i nogometna. Sva ta primanja daleko su od prosječne hrvatske plaće. Razumijem situaciju u gradu, pa i u državi na kraju krajeva, ali ne bi bilo lijepo da se i ovaj sport ugasi. Da spadne na niske grane i prestane postojati. Dečki treniraju redovito , koliko će još moći održavati ovu razinu kvalitete ne znam. Željni smo dobrog rezultata ali ovim načinom to više neće ići tako, istaknuo je pivot Tomislav Huljina.

rukomet_kriza_2

Sintagma “legija stranaca” često se vezala za prvoligaške epizode nogometaša i košarkaša. Međutim iste stvari se ponavljaju i sada u situaciji koja je dijametralno suprotna,  kao što je baš ovaj slučaj s rukometašima. Klub s tradicijom doživjet će sudbinu spomenutih prethodnika u situaciji kada u kadru ima klupu punu Karlovčana dopunjenu tek s jednim Ogulincem i Crnogorcem. Prosječna primanja rukometaša daleko su ispod prosječne hrvatske plaće. Postavlja se pitanje može li išta u ovom gradu, a da je vezano uz sport, egzistirati u normalnim uvjetima. Bez da mladići s fakultetskim obvezama izostaju s treninga jer nemaju za putne troškove. Bez da juniorski reprezentativac nema osiguran prihod nakon završetka srednje škole te se bori s dilemom da li nastaviti dalje redovito trenirati ili ne !?

– Dolazimo do problema koji ako se ne riješi uzrokovat će pad kvalitete na nekoliko mjeseci, vrlo vjerojatno i na godinu dana. Dovoljno smo sportova izgubili zadnjih godina, zar se isto mora dogoditi i karlovačkom rukometu, priča trener Karlovčana.

– Kao ekipa svi smo si zacrtali neki zajednički cilj. To je u najmanju ruku ponoviti rezultat iz prošle sezone kada smo bili četvrti u državi te napraviti što više možemo u tom Challenge cupu, kaže Huljina.

Zvuči paradoksalno ali sve upučuje na to da je HRK “Karlovac” preuspješan klub te prvenstveno pati zbog činjenice da ima mnogo nadarenih igrača koje je sam stvorio. Teatar apsurda dodatno potvrđuje slučaj s drugom ekipom. Manjak novaca na svim frontovima najbolje je na svojoj koži osjetila upravno razvojna momčad “Karlovac 2” . Kadeti karlovačkog kluba izborili su nastup u Trećoj ligi. Taj uspjeh dodatno je uljepšao uspjeh kluba u prošloj sezoni.

– Govorim s te trenerske pozicije. Nikako nije dobra stvar to što nam se dogodilo s drugom ekipom. Mi smo sa svojim kadetima izborili nastup u trećoj ligi. Ta liga je idealna za razvoj mladih igrača, pogotovo onih koji ne treniraju toliko s prvom ekipom. Sjajno bi se razvijali u toj ligi da bi na kraju klub bio prinuđen odustati od natjecanja u njoj. Razlog su financije. Imamo četiri ili pet perspektivnih mladih igrača koji kucaju na vrata reprezentacije, a oni nemaju pravu kvalitetnu minutažu. Neće imati dovoljan broj jakih utakmica. Osuđeni su na kadetsku ligu s pet ozbiljnijih utakmica u godini dana , dok se ostatak rješava s lakoćom. Ta treća liga bila nam je vrlo bitna, ogorčen je Đanković.

Nakon propasti nogometa, sportska javnost tješila se činjenicom da nam je “ostao barem rukomet”. On je uvijek tu. Na njega se uvijek moglo računati. Međutim Karlovac je na korak do toga da izgubi i to. Prvoligaški sport s debelom tradicijom. Što reći za utakmicu 4. kola koja slijedi ?
Od nastanka slobodne Hrvatske nekad slavni klub, “Bjelovar” plesao je između prve i druge lige. Ispadao je iz najvišeg ranga i vraćao se. U tri početna kola stigli su do dvije pobjede. Sutrašnja utakmica u Školskoj-sportskoj dvorani u Bjelovaru počinje u 19:00. Može li se do dva boda i u četvrtom kolu?