KABA

Devet karlovačkih inovacija na ovogodišnjoj ARCI

KARLOVAC – Karlovački inovatori će se već tradicionalno predstaviti na ARCI, jedanaesta po redu Međunarodna izložba inovacija održava se od 3. do 5. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i okupiti će značajan broj inovacija koje su rezultat hrvatskog stvaralaštva pojedinaca i timova u tvrtkama, akademskoj zajednici i javnim institutima.

Udruga inovatora predstavit će devet inovacija čija je kvaliteta već potvrđena nagradama na izložbi inovacija u Karlovcu –iKI 10, pa se i na ARCI očekuju vrijedna priznanja:

VHS-2 puška (autor: Marko Vuković, HS Produkt d.o.o., Karlovac)

Naprava za vezanje plovila u marini (autor: Marko Vuković, HS Produkt d.o.o., Karlovac)

Ventilacijski rekuperator zraka sa sredstvom za sterilizaciju i pročišćivanje zraka (autor: Vladimir Tudić, Veleučilište u Karlovcu)

Generator za proizvodnju plina iz vode (autor: Marinko Spudić, HHO Sistem j.d.o.o., Karlovac)

Uređaj za mjerenje neuravnoteženosti masa (autori: Darko i Antun Fudurić, Dimanika d.o.o., Karlovac)

GT13 E2 komora izgaranja – zona 2 sa zatvorenom razdjelnom plohom i unaprijeđenim dizajnom hlađenja (autori: Hartmut Haehnle, Remigi Tschour, Lothar Scheider i Alen Marković, Alstom Hrvatska d.o.o., Karlovac)

Tehnologija izrade suporta alatnih strojeva (autori: grupa učenika školske radionice Tehničke škole Karlovac)

Uređaj za hlađenje tekućine – u procesu proizvodnje vina i rakije (autori: grupa učenika iz Obrtničke i tehničke škole iz Ogulina)

Zbirka početničkih modelarskih i maketarskih radova (autori: grupa učenika iz Kluba mladih tehničara Osnovne škole Dubovac)

U sklopu ARCE biti će održana i 4. Međunarodna konferencija Inovacijama do konkurentnocsti, s temom „Inovacije, intelektualno vlasništvo i nagrađivanje inovatora”. Konferencija će se održati 2. listopada, dan prije otvorenja izložbe, također u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, s početkom u 10 sati. Uvodno izlaganje održat će predsjednik Udruge inovatora Hrvatske i Udruge inovatora Karlovačke županije Marko Bubaš.