KABA

Uz problem raspoznavanja jestivih od otrovnih beračima gljiva i posebne dozvole

KARLOVAC – Gljivarski tjedan vrhunac je gljivarske sezone i tjedan kad ljubitelji šume i gljiva dolaze na svoje. No, pitanje koje najčešće postavljaju oni koji ne poznaju gljive ponovo u ovo vrijeme godine stiže do gljivara: Kako raspoznati jestivu od otrovne gljive? Upravo zato je u sklopu Gljivarskog tjedna predavanje o gljivama održao predsjednik Hrvatskog gljivarko-mikološkog saveza Dragutin Vahtarić. Gljive zauzimaju crtu života između biljnog i životinjskog i izvanredno su brojne. Zavisno o podacima iz različite literature broj im se kreće između 150.000 i 800.000, no, ono što berače zanima su više gljive, kojih ima oko 5.000 vrsta.

gljive_predavanje2

Problem beračima nisu vremenske nepogode ili vrste gljiva već činjenica da od lipnja ove godine svaki berač gljiva mora platiti posebnu dozvolu za branje. Postoje dvije vrste dozvola koje se izdaju za berače gljiva: one koje se izdaju za branje za osobne potrebe i one za branje u komercijalne svrhe. Za osobne potrebe smije se ubrati 2 kg gljiva u jednom danu i to se odnosi na one vrste koje nisu zaštićene. Postoje i tri vrste dozvola za one koji beru za osobne potrebe, 50 kuna košta dnevna dozvola, 100 kn tjedna, a 200 kn mjesečna dozvola za branje gljiva, a berači koji gljive traže kako bi ih prodavali, moraju tražiti komercijalnu dozvolu od Ministarstva zaštite okoliša te ne smiju ubrati više od 10 kg dnevno.

Budući da je karlovačko Gljivarsko društvo osnovano kao treće u našoj zemlji još davne 1987. i broji čak 138 članova, nije ni čudno da u ovo doba godine možete vidjeti mnogo berača u okolnim šumama.

Ako se odlučite krenuti u potragu za gljivama, osim dozvole za branje nikako ne zaboravite upoznati se s jestivim i otrovnim vrstama gljiva.

gljive_predavanje3