KABA

Tema ovogodišnje ARCE je Zakon o inovacijama

ZAGREB – Udruga inovatora Karlovačke županije predstavit će se na renomiranoj Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2013. koja će se od 3. do 5. listopada održati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. 11. ARCA ove godine donosi 300-injak domaćih i svjetskih inovacija.

Uz hrvatske inovatore, na sajmu će se predstaviti i inovatori iz Irana, Rusije, Poljske, Mađarske, Rumunjske, Slovenije, Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Udruga inovatora Karlovačke županije predstavlja se s devet inovacija.

Organizacijom ARCE želi se snažnije povezati gospodarske subjekte s akademskom zajednicom, potaknuti na korištenje znanstvene i istraživačke infrastrukture u cilju osnaživanja konkurentnosti domaćeg gospodarstva te pridonijeti razvoju inovacijske kulture u tvrtkama.

Uvod u izložbu i ove godine, četvrtu godinu zaredom bit će sutrašnja konferencija Inovacijama do konkurentnosti na kojoj će u Hrvatskoj nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici sudionici govoriti upravo o motiviranju inovacijskih aktivnosti u tvrtkama, inovacijama i intelektualnom vlasništvu u akademskoj zajednici te temi koja će i obilježiti ovogodišnju ARCU – potrebi donošenja kvalitetnog Zakona o inovacijama.

Treba reći da Zakon o inovacijama u našoj zemlji ne postoji već više od 10 godina. Kada političari pokažu više razumijevanja za inovatore, možda i Hrvatska iziđe iz krize, jer u inovacijama je budućnost, a inovatori su bitan čimbenik gospodarskog razvoja.