Županije žele biti uključene u izradu novog regionalnog ustroja Hrvatske

KARLOVAC/ZAGREB – Nakon što je objavljeno da će novim preustrojem Hrvatska biti podijeljena na pet novih regija, reagirali su i u Hrvatskoj zajednici županija, čiji član je i Karlovačka županija. Naime, predsjednik Hrvatske zajednice županija, župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić pozvao je danas nadležne ministre, prije svega ministre regionalnog razvitka i uprave Branka Grčića i Arsena Bauka, da čim prije aktivno uključe hrvatske županije u izradu novog regionalnog ustroja Hrvatske kojeg priprema Vlada Republike Hrvatske.

– Pozdravljam inicijativu Vlade Republike Hrvatske kojom je prepoznala potrebu reforme državne uprave, s ciljem dobivanja učinkovitog sustava na svim razinama administracije, na što mi župani već godinama upozoravamo. Upravo iz tog razloga insistiram u ime svih kolega župana da Vlada u radne skupine koje rade na ovom prijedlogu aktivno uključi i župane, koji su o namjerama Vlade dosad jedino informirani putem anonimnih izvora u medijskim člancima. Želimo izbjeći ponavljanje situacije kada je Hrvatska preko noći podijeljena u dvije administrativne regije za potrebe povlačenja sredstava iz EU fondova, čime su nepovratno oštećeni pojedini dijelovi Hrvatske, prije svega najnerazvijenije slavonske županije, izjavio je Tolušić, koji je najavio da će danas uputiti i pisma ministrima Grčiću i Bauku od kojih će tražiti da čim prije prime sve hrvatske župane na radne sastanke na kojima bi ih ministri informirali o prijedlozima nove organizacije državne uprave.

Naime, u nekim medijima je objavljena reforma sustava državne uprave koja će se temeljiti na podjeli Republike Hrvatske na novih pet regija, koje bi, navodno, s vremenom zamijenile županije. Reforme bi na početku obuhvatile poreznu upravu, državne institucije te postupno sudove.

– Uvijek ćemo podržati svaku reformu državne uprave koja ima za cilj njenu praktičnu decentralizaciju u smislu da se ona što je moguće više približi građanima, poduzetnicima i ostalim korisnicima usluga ovog sustava kao njihov svojevrsni servis. Racionalizacija kroz predloženi model teritorijalnog preustroja zemlje u pet regija, vodi pak dodatnoj centralizaciji već previše centralizirane zemlje. U slučaju njezine provedbe moglo bi se dogoditi da stanovnici pojedinih krajeva Hrvatske svakodnevno moraju prolaziti i do stotinjak kilometara kako bi riješili osnovna porezna ili pravosudna pitanja umjesto da, kao do sada, njihovo rješenje potraže u vlastitom „dvorištu”, bez dodatnih izdataka na putne troškove u ionako već teškoj ekonomskoj situaciji, pojasnio je Tolušić stav župana okupljenih u Hrvatskoj zajednici županija.

error: Content is protected !!