KABA

Sedam karlovačkih inovacija nagrađeno, nagrada ARCA HS Produktu

ZAGREB – Svečanom dodjelom nagrada završena je ovogodišnja 11. Međunarodna izložba inovacija ARCA 2013. Udruga inovatora Karlovačke županije ove godine predstavila se sa devet inovacija, od kojih je čak sedam nagrađeno.

Nagradu ARCA, kojih je podijeljeno samo šest ove godine, dobila je tvrtka HS Produkt, odnosno Marko Vuković za VHS-2 pušku. Srebrne medalje dobili su: Marko Vuković za Napravu za vezanje plovila u marini, Marinko Spudić za Generator za proizvodnju plina iz vode, Vladimir Tudić za Ventilacijski rekuperator zraka sa sredstvom za sterilizaciju i pročišćavanje zraka, grupa autora iz tvrtke Alstom Hrvatska za GT13 E2 komoru izgaranja – zona 2 sa zatvorenom razdjelnom plohom i unaprijeđenim dizajnom hlađenja, te najmlađi sudionici iz naše županije – grupa učenika iz Kluba mladih tehničara OŠ Dubovac za Zbirku početničkih modelarskih i maketarskih radova.

Brončanu medalju dobili su Darko i Antun Fudurić za Uređaj za mjerenje neuravnoteženosti masa. Ove nagrade poticaj su za daljnji rad i inovativnost, kazao je između ostalog predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš.

 

arca2013_nagrade1

 

Glavnu nagradu Grand prix ARCA ove godine dobio je Alojzije Šestan za Modularnu Hrvatsku kacigu. Ova kaciga uskoro bi se mogla naći na glavama mnogih vojnika u svijetu, ali i Hrvatske vojske.

Ovogodišnja ARCA prošla je u znaku Zakona o inovacijama koji u našoj zemlji ne postoji više od deset godina, a prijeko je potreban. U svakom slučaju uspjesi hrvatskih inovativnih tvrtki u svijetu govore da je potrebno poslušati glas uspješnih poduzetnika i inovatora.