Glagoljica kao draganićki brand više nije mit

DRAGANIĆI Povodom 480 i 580 godina glagoljaških listina pronađenih u Draganiću Društvo prijatelja glagoljice iz Zagreba i Udruga Zraka iz Draganića organizirali su dan glagoljice u draganićkoj osnovnoj školi.

Glagoljica kao draganićki brand? Pitanje je koje bi mnogima izmamilo osmjeh na licu, no, pronađene glagoljaške listine stare 480 i 580 godina govore da je draganićki kraj čuvar glagoljaške kulturne baštine. Dvije listine su ustvari kupoprodajni dokumenti na glagoljici koji su pronađeni u Državnom arhivu u Karlovcu. Koliko je uopće velika glagoljaška povijest Hrvata imali su prilike vidjeti draganićki učenici.

Pronađeni dokumenti na glagoljici u posljednjih 20 godina pokazali su da je cijela Hrvatska bila glagoljaška, a samo na draganićkom području do sada je pronađeno 6 glagoljaških dokumenata. Upravo zato danas su mali, ali i veliki Draganićaki mogli naučiti o ovom starom hrvatskom pismu.

Uz kreativne radionice glagoljice, starije stanovnice Draganića mogle su naučiti kako se filca vuna, dok će tečaj glagoljice održati prof. dr. sc. Darko Žubrinić, autor knjiga o glagoljici i hrvatskoj ćirilici. Na kraju glagoljica kao brand više ne zvuči neostvarivo.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/glagoljica_draganic/*{/rokbox}