Hoće li Duga Resa napokon dobiti prvi rotor?

DUGA RESA – Promet je očito vruća tema u Dugoj Resi, koja je našla mjesto i na aktualcu gradskog vijeća. Naime grad na Mrežnici nema niti jedan kružni tok koji osim što olakšava prometovanje i povećava sigurnost, uvjet je da bi polaznici autoškole mogli polagati ispite u gradu. No čini se kako je izgradnja zapela.

Prema savjetima koje je dobila nezavisna vijećnica Blaženka Petark od stručnjaka s Prometnog fakulteta, gradu je potrebno čak 6 rotora. Jedan kod benzinske postaje, drugi kod hotela, treći kod Sokolskog doma, četvrti u centru grada kod semafora, peti kod crkve Sv. Antuna i šesti kod gradskog stadiona, istaknula je Petrak.

– Ovo je samo minimum ako se usporedi namjera Karlovca za izgradnjom čak 30 kružnih tokova, dodala je Petrak.

Grad Duga Resa je poduzao i poduzima nekoliko aktivnosti. Prvi rotor u planu je onaj kod Sokolskog doma, odgovorio je gradski pročelnik Mladen Rakočević.

– Jer tamo ima dosta prostora, uredio bi se ulaz u grad, a riješila bi se sigurnost u prometu jer se na tom dijelu često događaju prometne nesreće, objašnjava Rakočević.

Idejno rješenje postoji, no tu je zapelo. Budući da se radi o županijskoj cesti, to je investicija koju bi trebala odraditi Županijska uprava za ceste, koja to za sada ne želi, a Grad, napominje Rakočević neće raditi na tuđoj cesti.

Da ŽUC to ne želi, potrvrda je stigla sa županijske skupštine.

– Kada budemo imali sredstava, uvrsiti ćemo rotor u plan. Svjedoci ste smanjenju sredstava i jednostavno nismo u mogućnosti odraditi taj projekt, kazao je ravnatelj ŽUC-a Boris Kozjan.

Drugi rotor na čijoj su igradnji krenule aktivnosti je onaj kod benzinske postaje. Dopis je poslan, Hrvatskim vodama i rekli su da će se javiti, ali se ne javljaju. Stoga se prešlo na rješenje mikrorotora u naselju Roganac, za koji ne trebaju građevinski radovi niti dozvola, nego se on može napraviti sa horizontalnom i prometnom signalizacijom, pojasnio je Rakočević.

I za njega postoji idjeno rješenje koje je prosljeđeno autoškolama da vide zadovoljava li on uvjete da se polaganje vozačkog ispita dovede u Dugu Resu. Rješenje je to koje bi koštalo oko 30 tisuća kuna, kazao je Rakočević, ali bi i povećalo sigurnost u gradu.

error: Content is protected !!