Uređenje knjižnice i dnevnog boravka zahvaljujući europskim sredstvima

KRNJAK – Europski projekti su zahtjevni i na njima treba puno rada, no osnovna škola Katarine Zrinski iz Krnjaka bila je uspješna, uspjeli su dobiti nešto više od 161 tisuće eura prema natječaju “Integracija skupina u nepovoljnom položaju u obrazovni sustav”. Jedina su škola iz Karlovačke županije koja se prijavila na natječaj.

Uređenje knjižnice, ureda stručne službe i dnevnog boravka za djecu putnike u OŠ Katarine Zrinski u Krnjaku biti će finacirano zahvaljujući europskom projektu “Djeca za budućnost – učenje u Krnjaku i Vojniću iz multikulturalne perspektive”.Partner na ovom projektu je Osovna škola Vojnić.

Suradnja ide i u smjeru očuvanja kulturne baštine, te njegovanja različitosti, tu se podrazumjeva suradnja sa starijim ljudima ovog područja.

Projekt će se provoditi sljedećih 18 mjeseci, a glavni ciljevi su stvaranje pozitivne klime za ravnopravno sudjelovanje nacionalnih manjina u obrazovanju i promicanje socijalnog uključivanja učenika nacionalnih manjina u društveni život mladih u Krnjaku i Vojniću. Knjižnica će tako osvanuti u novom ruhu.

Želi se stvoriti ugodan prostor za učenike, stoga i uređnje jedne nove učionice, koja će poslužiti kao dnevni boravak za djecu koja čekaju autobus. Naime od 110 učenika škole čak 93-oje su putnici. Ovim prostorom osigurat će se kvalitetnije provođenje vremena, a u istom prostoru provodit će se i dio aktivnosti vezanih uz projekt.

Iako je naglasak na aktivnostima, a ne na samom uređenju, oko 45 tisuća eura biti će izdvojeno za građevinske radove i nabavu opreme, odnosno namještaja. Iako neće dobiti uređenje škole, koristi će imati i u Vojniću.

Projekt obuhvaća stručno usavršavanje učitelja, ali i izlet za djecu u Italiju kao multikulturalnu zemlju, kako bi se iz prve ruke upoznali sa zajedničkim životom ljudi različitih vjera, rasa i nacionalnosti.

krnjak_skola1