U spomen kosturnicu u Gornjoj Trebinji položene kosti žrtava fašističkog terora

GORNJA TREBINJA – U noći sa 6. na 7. siječnja 1942. godine ubijeno je 220 osoba. Danas je dio kostiju tih žrtava položen u spomen kosturnicu u Gornjoj Trebinji. Nakon 71 godine, žrtve fašističkog pokreta konačno su našle svoj spokoj.

Molitvom koju je predvodio protojerej stavrofor karlovački Slaviša Simaković nad spomen kosturnicom okupljeni antifašisti i rodbina ubijenih oprostili su se od 220 žrtava. Te noći 1942. godine ubijeno je 148 osoba srpske nacionalnosti i 72 osobe romske nacionalnosti. Inicijativa o izgradnji spomen kosturnice stara je već nekoliko desteljeća, a u zadnje dvije godine intenzivno se radi na toj ideji.

Naš kraj je oduvijek bio na braniku Domovine, a ne smijemo dopustiti da antifašizam i njegove vrijednosti padnu u zaborav. Prestanimo objavljivati dezinformacije, laži i poluistine, kaže predsjednik UABA Mirko Miladinović, te dodaje da postoje neke pojave u hrvatskom društvu koje su posljedica neznanja, a protivne su Ustavu koji je zaštitio antifašizam.

Nemojmo zaboraviti tko su bile ustaše, kao niti četnici, ni što su oni radili. Živimo u vrijeme gdje je narušen sustav vrijednosti i gdje se ne cijeni rad, red, znanje, struka i poštenje. Da bi to promijenili, promijenimo sebe, zaključuje Miladinović.

error: Content is protected !!