KABA

Dani otvorenih vrata 2013. u Ogulinu – konferencija o zaštiti okoliša

OGULIN – U obilježavanje Dana otvorenih vrata 2013. – Europskog tjedna regija i gradova, priključila se i Karlovačka županija koja je u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Karlovačke županije “Natura viva” organizirala konferenciju pod nazivom “Sinergija i suradnja na području zaštite prirode” koja je održana u Ogulinu.

Naime, Karlovačka županija ima ukupno 14 zaštićenih lokaliteta o kojima brine “Natura viva”, a radi se o površini nešto više od 13 tisuća 600 hektara. Ovogodišnja tema Otvorenih vrata, kao i mjesto obilježavanja nisu odabrani slučajno, kaže ravnateljica Ustanove Darka Spudić podsjetivši na planinu Klek, dolinu rijeke Dretulje i cijelu Ogulinsko-plaščansku udolinu.

Inače, među 33 poglavlja koja je Hrvatska morala zaključiti kako bi postala punopravna članica Europske unije je i zaštita prirode. No, vidljivog pomaka u tom smjeru neće biti bez zajedničke suradnje – složni su gradonačelnik Ogulina Jure Turković i karlovački župan Ivan Vučić.

HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković se nadovezao i kazao kako nema niti jedne plenarne sjednice Europskog parlamenta da barem jedna od točaka dnevnog reda ne pokriva zaštitu prirode.

Unatoč brojnim problemima u području zaštite prirode ovom konferencijom se željelo pokazati da takvo jedno područje može biti i temelj za budući razvoj, primjerice, ekološkog turizma ili ekološke poljoprivrede, a sve što treba je upregnuti sve raspoložive snage.