KABA

Mjesec listopad je mjesec svjesnosti o ADHD-u – tim povodom jučer održan okrugli stol

KARLOVAC – Mjesec listopad je ujedno i mjesec svjesnosti o Poremećaju deficita pažnje i hiperaktivnosti, znanog kao ADHD. Tim povodom karlovačka Udruga za podršku obitelji djece s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom Ponos pod pokroviteljstvom Grada Karlovca organizirala je okrugli stol na tu temu.

Roditelji djece koja imaju poremećaj pažnje i hiperaktivnosti moraju biti iznadprosječni jer njihov mališan to svakako nije. Radi se o razvojnom poremećaju s kojim se dijete rodi, a manifestira se obrascima ponašanja koji okolina pejorativno naziva neotesanim. No, zanimljivo je da se dijete koje ima ADHD ne može fokusirati na ono što ga ne zanima i ono što se očekuje od njega, ali, s druge strane, može jako dobro raditi ono što voli, kazala je psihologinja Snježana Sekušak-Galešev, moderatorica okruglog stola.

U svjetskoj literaturi govori se o brojki od tri do sedam, pa čak i 10 posto onih kojima je dijagnosticiran ADHD. Najviše se detektira u osnovnoj školi, manje u adolescentskoj dobi, a za Hrvatsku još nemamo točnih podataka. Edukacijsko rehabilitacijski fakultet u Zagrebu upravo radi na projektu kojim se želi ispitati zastupljenost ovog poremećaja u našoj zemlji. Rezultate bismo mogli imati na ljeto 2014.

Tako u udruzi Ponos trenutno imaju roditelje dvoje djece kojima je dijagnosticiran ADHD, ali je taj broj daleko veći, kaže predsjednica Ana Protulipac. Ako i postoji sumnja da vaše dijete ima ovaj poremećaj, napominje psihologinja Galešev potrebno je što ranije to i otkriti kako bi se sve ustanove od vrtića i škole uključile u savjetovanje i potporu jer jedino multidimenzionalni pristup daje najbolje rezultate.