berac_zeljeza

  • October 27, 2013
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Igrano-dokumentarni film “Epizoda u životu berača željeza” o romskoj obitelji nedaleko od Tuzle, privukao je sinoć stotinjak Karlovčana na drugu projekciju “Karlovačkog filmskog CROgrama”, projekta Kinokluba Karlovac u partnerstvu s Gradskim kazalište Zorin dom te pod pokroviteljstvom Grada Karlovca i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Ovaj bosansko-hercegovački kandidat za Oscara, redatelja Danisa Tanovića, koji je već jedan zlatni kipić osvojio za svoj film “Ničija zemlja” 2001. godine, oduševio je karlovačku publiku, koja ga je imala priliku vidjeti čak nekoliko tjedana prije početka kino distribucije u Hrvatskoj. Mnogi su komentirali kako je film odličan i iznenađujuće jednostavan, kakvi su i glavni protagonisti, a svakako navede gledatelja da razmisli o nekim univerzalnim temama čovječnosti.

Tanović komentira da je “ovaj film rekonstrukcija stvarnih događaja, a namjera mu je da pokaže diskriminaciju s kojom se svakodnevno susreću manjine u Bosni i Hercegovini, posebno romske zajednice. Mislim da je potrebno da ova priča bude viđena, ne samo da bi se pokrenule diskusije o našem društvu i svim vrstama otuđenja i diskriminacije koje su u njemu prisutne, nego da se kroz emocionalno shvaćanje stanja žrtve dođe do momenta u kojem ćemo sami sebi postaviti pitanje: Kakvi smo to ljudi postali?”

Za dva tjedna, CROgram donosi čak dvije filmske poslastice – komediju “Kauboji” i najnoviji igrani film o jednom od najpoznatijh šegrta – “Šegrt Hlapić”. Osnovnoškolci će cijeli dan, u petak 8.11. moći uživati u školskim projekcijama “Šegrta Hlapića”, dok će ga ostali moći pogledati u subotu 9.11. u 11 sati. “Kauboji” se prikazuju u čak tri projekcije – u petak 8.11. u 20 sati te u subotu 9.11. u 20 i 22 sata. Ulaznice po cijeni od 25 kn mogu se kupiti na blagajni Zorin doma od 5.11.2013.