KABA

Što učiniti kad pronađete ranjenu divlju životinju?

KARLOVAC – Subotnja akcija spašavanja labuda koji se zabio u most preko Korane u Mostanju, a u čije su se zbrinjavanje uključili karlovački gorski spašavatelji, veterinari te djelatnici Javne ustanove Natura viva dovodi u pitanje što učiniti kad pronađene ranjenu životinju.

Nakon poziva službe 112 labud sa slomljenim vratom dovezen je u veterinarsku stanicu gdje je brigu o njemu preuzela doktorica Nina Domišljanović. Labud je do jutra bio u ambulanti na infuziji, no nažalost nije mu bilo spasa. To nije jedini slučaj, ovakve stvari se često događaju.

Obično ljudi zovu nas veterinare, naša je dobra volja hoćemo li pomoći ozlijeđenoj životinji, kaže doktorica Domišljanović, koja smatra kako je u Karlovcu, ali i ostalim hrvatskim gradovima potrebno osnovati Centre koji bi se bavili zbrinjavanjem ozlijeđenih divljih životinja, kao što postoji Služba za zbrinjavanje lešina

Stvar je u tome da i veterinari imaju trošak prilikom liječenja divljih životinja, koliko znam troškove bi trebalo poduzeti Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, no oni to ne čine, kaže Domišljanović.

Domišljanović također upozorava i građane koji hrane labudove i ostale divlje ptice: One se onda naviknu na to da dobivaju hranu, te ne odu u toplije krajeve, a smatram da se same ptice mogu pobrinuti za svoju hranu, nije im potrebna nikakva dodatna prehrana.

U svakom slučaju ako pronađete ozlijeđenu pticu možete se obratiti najbližem veterinaru, no hoće li on pomoći ovisi o njegovoj dobroj volji.