Karlovac najtopliji grad; sutra promjena vremena

KARLOVAC – Dok Europom hara Sv. Juda, prva velika oluja ove sezone u kojoj je poginulo najmanje 15 ljudi, a više od 340.000 kućanstava ostalo je bez struje, u Hrvatskoj ne pamtimo ovako toplo vrijeme u ovo doba godine. Iako je kraj listopada, te nam se bliži studeni, mjesec koji samo svojim nazivom govori kolike bi temperature trebale biti, Karlovac se jutros probudio kao najtopliji grad u Hrvatskoj s izmjerenih 19 stupnjeva.

Umjesto klasične i nešto hladnije jeseni na kakvu smo navikli u ovo doba godine, tijekom listopada vrijeme je više nalikovalo proljetnom razdoblju. U Slavoniji se živa u termometru penjala i do 25 stupnjeva, dok su se na cijelom Jadranu dnevne temperature kretale između 20 i 21 stupanj.

Iznadprosječne temperature posljedica su jedne stabilne situacije u cijeloj Europi. Naime, iznad Atlantika, odnosno britanskog otočja stacionirano je prostrano ciklonalno polje, dok je istodobno na sjeveroistoku i istoku Europe pozicionirana anticiklona, objašnjavaju prognostičari. Takva situacija omogućava jugozapadno strujanje i konstantni topli zrak. Takvo vrijeme trajat će sve do sutra, kada se očekuje postupno zahlađenje. No, temperature bi i početkom studenoga mogle biti malo više od onih na koje smo navikli u to doba godine.