KABA

Sajam poslova; sve više je tražitelja posla

KARLOVAC – Karlovački Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje po šesti put zaredom, organizirao je Sajam poslova. Na njemu su se predstaviti vodeći poslodavci iz Karlovačke županije, srednje škole, Veleučilište, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora te Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatska vojska. Cilj Sajma je predstaviti potrebe na lokalnom tržištu rada te pridonijeti boljem profesionalnom usmjeravanju i informiranju nezaposlenih osoba, učenika i studenata. U Karlovačkoj županiji trenutno je više od 10 tisuća osoba bez posla. Ako uzmemo u obzir da naša županija broji 128 tisuća stanovnika, a jedna je od najstarijih županija, točnije županija s najstarijim stanovništvom onda je taj podatak o broju nezaposlenih zabrinjavajući.

Dramatične promjene na gospodarskom planu donekle su pridonijele toj crnoj brojki, no stoga samo ulaganjem u sebe kroz cjeloživotno učenje ili pak prekvalifikacijom možemo krenuti u potragu za poslom i biti konkurentni tražitelji, kazao je Žarko Vukobart, predstojnik karlovačkog Ureda zavoda za zapošljavanje. I Karlovačka županija pridonosi smanjenu broja nezaposlenih. Tako je zamjenik župana Josip Šafar naglasio kako sve mjere koje u svom samoupravnom dijelu rade, rade sa željom i nastojanjem da smanje broj nezaposlenih.

– Mi smo kao Županija u jednom od programa i mjera koje provodi Hrvatska za smanjenje broja nezaposlenih, a to je zapošljavanje mladih bez zasnivanja radnog odnosa od prvog dana. Danas to nazivaju „Mrsićevim zapošljavanjem”, međutim, mi smo to provodili dvije godine prije i nema godine da barem 25 mladih vježbenika ne uzmemo u naše županijske službe. Bilo bi dobro da se na taj način ponašaju i sve državne institucije, koje svoje filijale imaju ovdje u Karlovačkoj županiji, ali to nije slučaj, naglasio je Šafar.

Ove godine nezaposlene osobe i tražitelji posla po prvi puta imale su priliku pobliže čuti o zapošljavanju unutar EU te kako tražiti posao putem EURES internetskog portala. Inače, Sajam je zabilježio izvrsnu posjećenost što je samo dokaz velikog broja nezaposlenih.