Ukidanje Zakona o PPDS-u imat će loš utjecaj na demografsku sliku tih općina

KRNJAK – Hrvatski Sabor nedavno je usvojio izmjene i dopune Zakona o područjima posebne državne skrbi. Podsjetimo kako je ovaj Zakon imao nekoliko mjera, a glavni cilj bio mu je obnova demografske slike na ovim područjima.

Ukidanjem Zakona ukinuta je obnova u ratu porušenih objekata, dodjela zemljišta, građevinskog materijala, te slične mjere koje su olakšavale život povratnicima. Postojale su i mjere koje su omogućavale gospodarstvenicima povoljniju poreznu politiku, odnosno lakše otvaranje pogona, te porezne olakšice.

Povratak stanovništva ukidanjem Zakona tako postaje upitan, kaže načelnik općine Krnjak Dejan Mihajlović koji podsjeća kako se brojne obitelji još uvijek nisu vratile na svoja ognjišta. Ukidanjem povlastica gospodarstvenicima mnogi će vjerojatno svoje pogone odlučiti preseliti u veće gradove, a to će biti novi udar na stanovnike ovih područja.

Vjerujem da će biti donešen novi zakon koji će poboljšati postojeće stanje i dati preduvjete za investicije koje su nužne za razvoj, kaže Mihajlović.

Podsjetimo samo kako je procijenjene ratna šteta u Hrvatskoj 140 milijardi kuna, dok su državna ulaganja zadnjih godina na razini 40 milijardi kuna u PPDS-u.

error: Content is protected !!