KABA

Braniteljska zgrada u Plaškom još uvijek čeka obnovu, odgovora od institucija nema

PLAŠKI – Prije nekoliko mjeseci nazvao nas je Josip Kolić iz Plaškog. Radi se o hrvatskom branitelju koji je na korištenje dobio stan. Problem se javio već na samom početku – stan nije adekvatan. Tko je zakazao i čija je uopće dužnost sanirati krovište oronule zgrade još uvijek nismo saznali.

Podsjetimo kako je još 1995. godine Josip Kolić dobio na korištenje stan u Plaškom, dok je 1998. godine stiglo rješenje o korištenju tog prostora. Problemi se javljaju prije desetak godina kada derutni krov počinje propuštati, a svaka kiša ili snijeg donose probleme obitelji Kolić. Popravili bi mi sami krovište, pričaju nam Kolići, ali ne živimo jedini u zgradi, ovdje je šest stanova, a mi nemamo novca za obnovu. U dva stana nitko ne živi, jer je ljude strah, priča Kolić.

Odgovor smo još u srpnju dobili od tadašnjeg pročelnika Regionalnog ureda ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Petra Mrkonjića koji je kazao kako je upoznat sa problemom, te da će do zime riješiti problem koji predstavlja opasnost za ljude koji žive u toj zgradi. Mrkonjić je preuzeo zagrebački ured, a novi pročelnik karlovačkog nije želio davati izjave.

Iz Zagreba pak odgovor – pošaljite službeni upit, odovor čekamo. Dođe mi da zapalim sve, u zatvoru će mi biti ljepše, nego je to u ovoj vlazi u kojoj živim, kaže pak Safet Bećirović koji živi u prizemlju problematične zgrade. I Bećirević je sudionik Domovinskog rata i 50 % invalid.

Obojica naših sugovornika su složni: želimo samo obnovu krovišta, ništa drugo ne tražimo, zar je to toliko puno da nismo sazlužili nakon svega što smo dali za Domovinu? Podsjetimo kako Kolić ima 1.823 dana u borbenom sektoru.

U iščekivanju odgovora napustili smo Plaški u kojem naši sugovornici strahuju za svoje živote, jer kad padne snijeg, lako bi se moglo dogoditi da padne i krov. Hoće li netko odgovarati ako bude žrtava?

 

plaski_kolic1