KABA

Prije sto godina nasato roman o dječaku malenom kao lakat, veselom kao ptica i dobrom kao sunce

KARLOVAC – U Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” otvorena je izložba “100 godina šegrta Hlapića” povodom obljetnice prvog izdanja romana Ivane Brlić Mažuranić. Izložba je organizirana u suradnji s autoricom Vesnom Radošević i uključena je u nacionalni program obilježavanja ove značajne obljetnice “Hlapić 2013” u organizaciji Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti.

sh2

Izložba o najpoznatijem šegrtu, Šegrtu Hlapiću predstavlja radove četrdeset i tri autora koji su ilustrirali različita izdanja poznatog romana književnice Ivane Brlić Mažuranić. Osim hrvatskih, zastupljeni su japanski, vijetnamski, kineski, iranski, retoromanski te ilustratori s područja bivše Jugoslavije. Roman o dječaku – malenom kao lakat i veselom kao ptica šegrtu Hlapiću čije su zgode nezaobilazan dio odrastanja svakog djeteta u Hrvatskoj doživio je 130 izdanja.

Izložba u karlovačkoj Gradskoj knjižnici, u izložbenom salonu “Ljudevit Šestić” ostaje otvorena cijeli mjesec studeni, nakon čega seli u Rijeku. Inače, Karlovac je prvi grad koji je ugostio ovu izložbu čije je svečano otvorenje popraćeno i zanimljivom predstavom koju je zajedno s djecom iz dviju karlovačkih osnovnih škola: Osnovnom školom “Braće Seljan” i Osnovnom školom Grabrik pripremila knjižničarka s Dječjeg odjela Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”, Tatjana Basar.

sh1

Izložba o 100 godina Hlapića prigodno je u karlovačkoj knjižnici organizirana u vrijeme obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige.