Zbog ”udara” države na gradski proračun, kreće se u pregovore sa sindikatima

KARLOVAC – Kroz 21 točku, Vlada Republike Hrvatske izravno ”udara” na gradski proračun u iznosu od 48 milijuna kuna, kazao je gradonačelnik Damir Jelić na brifingu s novinarima. To ukratko znači da se proračun zatvara u teškim mukama, a nitko neće biti pošteđen smanjenja sredstava.

U ovom trenutku otvaraju se svi sindikalni pregovori, najavio je gradonačelnik te dodao – dok je bilo novaca, sve smo potpisivali jer nam je to bilo u interesu, sada moramo u izmjene.

Prva projekcija bila je 220 milijuna prihoda, a 280 milijun rashoda, a to ćemo teško zadržati. Proračun će tako biti smanjen za 12%, odnosno iznosit će oko 250 milijuna kuna. Grad ima mogućnosti daljnjeg zaduženja za kapitalna ulaganja, trenutno smo zaduženi 10%, a možemo do 20% prihoda, objasnila je zamjenica Marina Kolaković.

Država je tako smanjila sredstva od prodaje i zakupa poljoprivrednih zemljišta, nema ulaganja u uređenje poljoprivrednih zemljišta, smanjena su sredstva za zdravstvo, školstvo i vatrogastvo, blokirana je državna imovina, među kojojm je Vojarna Luščić čije uređenje je u potpunosti obustavljeno.

Jedinice lokalne samouprave preuzele su brigu za groblja NOB-a, a Karlovac je preuzeo i 1.100 km nerazvrstanih cesta te 40-ak manjih i većih mostova za čije su upravljanje te održavanje zaduženi, a sredstva smanjena.

Ono što je posebno sporno je da država sada uzima 50% od legalizacije, a ta sredstva dodijelit će natrag gradovima za projekte. No povrat sredstava je iznimno upitan, što znači da se može dogoditi da Grad Karlovac na taj način financira puno bogatije gradove poput Rijeke, pa se gradonačelnik pita po kojoj to logici ide.

Boli i smanjenje sredstava za područja posebne državne skrbi, a možda i potpuno ukidanje sredstava.

– Jesmo li mi kažnjeni što se na ovim prostorima branila Hrvatska, pita se gradonačelnik te zključuje kako je ovo čin koji je odrađen bez imalo senzibiliteta.

Svih 20 točaka smanjit će proračun za 28 milijuna kuna, a posebno frapantna, skandalozna i zapanjujuća činjenica je 21. točka – ISPA koja bi grad trebala koštati 20 milijuna kuna.

Naime radi se o pročistaču otpadnih voda, za kojeg su Ministarstva poljoprivrede te ragionalnog razvoja zajedno s Hrvatskim vodama, zaključili kako je potrebno 24 milijuna kuna za dovršenje od kojih bi 3 državne institucije trebale dati 4, a Grad 20 milijuna kuna.

– Je li ovo kazna Gradu zato što je među prvima počeo koristiti europska sredstva ili je kazna što gradska vlast nije iste boje kao državna, komentar je gradonačelnika na ovu cijelu situaciju.

Ovo su veliki koraci unatrag, ali nećemo odustati od kapitalnih projekata poput Kaquariuma ili vrtića na Švarči, ali obustavlja se projekt doma u Mostanju, jasno je poručio gradonačelnik Jelić.

error: Content is protected !!