KABA

Memorijalna utrka u spomen na 17 poginulih pripadnika 129. brigade

DRAGANIĆ – U organizaciji udruge Zraka iz Draganića i Udruge pripadnika specijalne policije Grom, u subotu će biti održana 2. memorijalna utrka u spomen na 17 poginulih pripadnika 129. brigade HV-a. Cilj ove utrke je da postane tradicionalna te da svake godine raste broj učesnika, a ujedno i aktivno sjećanje na događaj iz Domovinskog rata.

Naime 8. studenog 1991. godine u mjestu Draganićkim Mrzljakima zrakoplov agresorske vojske JNA raketirao je baraku u kojoj su objedovali pripadnici 2. satnije 2. bojne 129. brigade HV-a. 17 članova na mjestu je poginulo, a još toliko ih je ranjeno. Tijekom Domovinskog rata nigdje nije bilo toliko poginulih branitelja na jednom mjestu u isto vrijeme.

Na mjestu stradanja 1994. godine u spomen na poginule branitelje podignuta je kapelica Svetog Križa u kojoj se svake godine obilježava godišnjica stradanja i služi sveta misa zadušnica. Upravo kod kapelice u Mrzljakima 9. studenog u 10 sati kreće memorijalna utrka duga 15 kilometara. Prijave traju od 8 do 9.45 sati, a podjela nagrada predviđena je za 12.30 sati.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/utrka_mrzljaki_plakat/*{/rokbox}