KABA

Novinar V.Cindrić daleke strane svijeta približio Karlovčanima; na Solomonskim otocima glad

KARLOVAC – Novinar i veliki ljubitelj putovanja Vedran Cindrić održao je sinoć u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić multimedijalno predavanje pod nazivom “Daleka strana svijeta” o Solomonskim otocima, Amazoni i Peruu. Brojni posjetitelji ovog predavanja, među kojima su bili i učenici karlovačke Ekonomsko turističke škole, imali su priliku čuti zanimljivosti o tim dalekim krajevima svijeta.

vc1

 

– Mogao sam otići na Havaje, no odabrao sam lokacije koje nisu popularne turističke destinacije, rekao je Cindrić dodajući da ga nikad nisu zanimali veliki gradovi, nego autohnotna pomalo neistražena mjesta.

Na putovanju tim dalekim zemljama vidio je i probao baš sve, između ostalog probao je jesti zmije i kornjače, a najposebniji obrok na jednom od putovanja bio mu je krokodil. Osim toga plovio je Amazonom, kampirao u džungli gdje se družio s domorocima koji vjerojatno nikada neće osjetiti blagodati globalizacije.

Na jednom od putovanja, točnije u Andama obolio je od visinske bolesti. Posebno je zanimljiva priča koju je donio sa Solomonskih otoka gdje, kaže, nema škola ni struje niti vode. Tamo je izrazito visoka stopa siromaštva jer se preživljava na način da se jede ono što se ulovi taj dan. Gladna djeca i umiranje od malarije tamo je svakodnevna pojava kaže Cindrić, koji je na tom putovanju upoznao i dvije žene iz Hrvatske koje su tamo u misiji. Još kao student bio je u New Yorku, a prije samog odlaska na Solomonske otoke bio je u Australiji pa mu je dolazak na Južni Pacifik, na Solomonsko otočje koje je nedavno pogodio i potres, bio svojevrsno vremeplov putovanje. Velike kulturološke razlike koje je vidio i doživio za vrijeme svojih putovanja dovele su ga do zaključka da unatoč krizi u našoj zemlji treba više cijeniti dom jer vjerovali ili ne ovaj mladi novinar vidio je puno gore.