KABA

Stanišić: Želim efikasniji rad. Novaković Matanić:Stajat ću za govornicom makar me zaštitari micali!

KARLOVAC – Kada smo pomislili kako je okršaj na relaciji Stanišić – Novaković Matanić dobio epilog, bili smo u krivu. Sukob se nastavlja i dalje. Stanišić je danas predložio novu Poslovničku odluku o trećim izmjenama i dopunama poslovnika Gradskog vijeća, koji je poprilično ograničavajuć, ali tvrdi Stanišić povečava efektivnost. To je izazvalo revolt kod njegove zamjenice, tako da odgovor nismo dugo čekali.

Izmjene su sljedeće: aktualni sat ograničava se na točno 60 minuta, svaki vijećnik ima pravo na dva pitanja po dvije minute, s tim da drugo može pitati ukoliko su svi vijećnici postavili prvo pitanje te ako ima još vremena na aktualcu. Također nema ispravljanja netočnog navoda, a pitanja se postavljaju samo gradonačelniku, njegovim zamjenicima ili pročelnicima.

– Neprihvatljivo je da aktualni sat traje 3 sata, a sjednice do 18 sati. Vijećnicima pada koncentracija, bitne stvari se ne odrađuju. Ovim izmjenama povećava se efektivnost te kvaliteta rada Gradskog vijeća, za čiji sam rad, ja kao predsjednik, odgovoran, objašnjava Mihovil Stanišić.

No odustao je ipak od pisane forme postavljanja pitanja, zbog inzistiranja SDP-a koji očito smatra da imaju veća prava nego saborski zastupnici koji u 5 sati ujutro postavljaju pitanja u pisanom obliku, pojasnio je dodatno predsjednik Gradskog vijeća.

– Osobno sam razočaran ponašanjem svoje zamjenice Novaković Matanić koja na sjednicama ne sjedi na mjestu zamjenice, već u klupama sa vijećnicima, a zamjeram joj što me prozvala diktatorom. Ovakav poslovnik koji predlažem imaju gradovi Rijeka, Koprivnica te Virovitica, redom gradovi u kojima je SDP na vlasti. Tako da ako sam ja diktator, onda su i oni, a vjerujte mi nisu, napominje Stanišić.

Damir Mandić u ime kluba zastupnika HDZ-HSS te potredsjednik vijeća Predrag Pavlačić, slažu se s izmjenama, no oporbena potpredsjednica Marina Novaković Matanić, oštro se protivi.

– Vladajuća većina ovim izmjenama pokazuje strah i ne želi dopustiti oporbi postavljanje neugodnih pitanja na koje najčešće nemaju odgovore,te ne dozvoljavaju da se na aktualnom satu potiče rasprava o pitanjima od važnosti za grad Karlovac. Naša pitanja su pitanja od interesa građana. Zbog toga ćemo prema čl.14 Poslovnika Gradskog vijeća Grada Karlovca pokrenuti postupak razrješenja predsjednika Gradskog vijeća, osudila je ovako promjene Novaković Matanić te nadodala kako će na idućoj sjednici koja će biti 15. studenog, stajati za govornicom koliko ona to želi pa makar je zaštitari morali micati.