KABA

Žrtva grada heroja – Vukovara živi u sjećanju učenika OŠ Švarča i hrvatskih branitelja motorista

KARLOVAC – Karlovac ni ove godine nije zaboravio Vukovar. Da sjećanje na herojski grad ne blijedi zaslužni su učenici Osnovne škole Švarča i hrvatski branitelji motoristi koji već tradicionalno četvrtu godinu za redom organiziraju radionicu na kojoj izrađuju lampione s porukama u čast i sjećanje na žrtve Ovčare. Na sinoćnjoj radionici nastalo je dvjesto lampiona upravo koliko je ljudi likvidirao nakon sloma vukovarske obrane 1991. godine na farmi Ovčara.

– Karlovac, iako ne u tolikoj mjeri, kao i Vukovar bio je grad stradanja stoga smo na određeni način htjeli djeci prenijeti ono što se događalo tih ratnih godina i objasniti im koliko je rat bio teško iskustvo za sve nas. Upravo to naše iskustvo već četiri godine prenosimo na djecu na drugačiji način porukama ljubavi kako bi sjećanje na žrtve vječno živjelo, rekao je Rajko Malić predsjednik Udruge hrvatskih branitelja motorista.

Inicijativu hrvatskih branitelja motorista prihvatila je ravnateljica Osnovne škole Švarča Andreja Željković koja smatra kako je Domovinski rat općenito slabo zastupljen u školskim udžbenicima stoga ovakvim i sličnim događajima u školi nastoje oživjeti uspomenu uvijek s porukama mira, ljubavi i čovječnosti.

– Mi svake godine u školski kurikulum stavljamo ovakve projekte. Vukovara se ne sjetimo samo na Dan sjećanja nego kroz radionice i projektnu nastavu, izložbe i dan otvorenih vrata tijekom cijele godine. Ono što nam je jako bitno da kroz sve te projekte ostvarujemo jako dobru suradnju s roditeljima, nastavnicima i samim učenicima te s braniteljima s kojima surađujemo na još nekim projektima poput orijentacije u prirodi, kazala je ravnateljica Željković.

Dvjesto lampiona učenici Osnovne škole Švarča i branitelji motociklisti s Kvake će niz rijeku Kupu pustili 17. studenog u 18 sati.

 

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/motoristi_branitelji_OS_Svarca/*{/rokbox}