KABA

Radovi na papiru Vatroslava Kuliša u Galeriji Vjekoslav Karas

KARLOVAC – U Galeriji Vjekoslav Karas sinoć je otvorena izložba najnovijih radova na papiru akademskog slikara Vatroslava Kuliša. Izložba nosi naslov “Radovi na papiru”, a u Galeriji je izloženo dvanaest radova od kojih je samo pet ranije izloženo u Zagrebu, dakle preostalih sedam slika premijerno je izloženo u Karlovcu – gradu u kojem je ovaj umjetnik izlagao čak tri puta. Njegova posljednja izložba u Karlovcu bila je pred dvadeset i sedam godina. Od tada do danas umjetnik je ostvario vrijedan i pozamašan umjetnički opus prezentiran kroz brojne izložbe i kataloge te interpretiran u monografiji autora Igora Zidića u izdanju Školske knjige (2010.).

vatroslav2

Sinoć otvorena izložba predstavlja najnoviji ciklus radova na papiru u galerijskim formatima, kako nam je sam umjetnik rekao, radi se o slikama koje su ateljerski ležerne. Prema riječima povjesničara hrvatske umjetnosti i likovnog kritičara Igora Zidića pred likovnom publikom je jedno od najboljih ostvarenja Vatroslava Kuliša.

vatroslav3

Izložbu prati dvojezični katalog na 24 stranice u boji s tekstovima likovnog kritičara Feđe Gavrilovića i kustosice izložbe i urednice kataloga Antonije Škrtić. Fotografije je snimio Goran Vranić, a za oblikovanje tiskanog materijala zaslužni su Sanja Bachrach i Mario Krištofić.Tijekom trajanja izložbe provodit će se edukativni program za djecu i mlade posvećen istraživanju boje i utvrđivanju znanja o boji kao likovnom elementu. Program su osmislili likovni pedagog Ivana Maradin i muzejski pedagog Marinko Pleskina. Izložba je realizirana sredstvima Grada Karlovca i Ministarstva kulture RH i ostaje otvorena do 30. studenog.