Dan sjećanja na žrtve prometa

KARLOVAC – Desetero ljudi izgubilo je živote na cestama na karlovačkom području samo u prvih devet mjeseci ove godine. Još sedamdesetak osoba teško je ozlijeđeno, a njih 300-ak iz prometnih su se nesreća izvukli “samo” sa lakšim ozljedama. U ovom razdoblju na području Karlovačke županije dogodila se čak 851 prometna nesreća. Osim u automobilima, živote riskiramo i vozeći mopede, motocikle, pa čak i bicikle. Tako su u prvih devet mjeseci tekuće godine smrtno stradala 3 motociklista, jedan biciklist, ali i jedan pješak.

Za najveći dio ove crne statistike odgovorna je prebrza vožnja i vožnja u pijanom stanju. Živote također dodatno riskiraju vozači i putnici koji ne koriste sigurnosni pojas, dječju autosjedalicu ili pak motociklisti i biciklisti koji na glavi ne nose zaštitnu kacigu.

Kako bi se prometna kultura podigla na višu razinu, od danas se diljem svijeta obilježava Dan sjećanja na žrtve prometa. Ove godine na razini Karlovačke županije obilježavanju Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometa priključit će se Policijska uprava karlovačka i županijski Savjet za sigurnost prometa na cestama. Oni su ovim povodom izradili prigodni letak, kojim nastoje upozoriti i podsjetiti sudionike u prometu da su prometne nesreće jedan od glavnih uzročnika stradavanja mladih osoba, kao i da u svijetu svake godine u prometnim nesrećama smrtno strada 1,3 milijuna ljudi, dok ih 50 milijuna bude ozlijeđeno. Policija će ovaj letak dijeliti sudionicima u prometu od danas pa sve do nedjelje, 17. studenog.

Jedan od ciljeva Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje 2011.– 2020. godine je smanjenje broja smrtno stradalih za 50 posto u sljedećih deset godina. Ovim bi do 2020. godine broj smrtno stradalih u cestovnom prometu u Hrvatskoj trebao biti manji od pet osoba na svakih 100.000 stanovnika.

error: Content is protected !!