Hrvatski poljoprivrednik osmislio novu tehnologiju u uzgoju lijeske

BRUXELLES – Jedan od najvećih hrvatskih proizvođača lješnjaka Daruvarčanin Vlado Moulis predstavio je na inovacijskoj misiji u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Centra za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj pri HGK u uredu Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu belgijskim poduzetnicima i gospodarstvenicima iz zemalja Beneluxa svoj posve nov sustav uzgoja sve popularnije poljoprivredne kulture – lijeske.

Nije čest slučaj da jedan hrvatski poljoprivrednik osmisli novu tehnologiju u proizvodnji poljoprivredne kulture, ipak, uspjelo je to daruvarskom poljoprivredniku i inovatoru Vladi Moulisu koji je osmislio sustav uzgoja lijeske s krošnjom koja ima oblik uspravnog vretena na potpornju, a zahvaljujući kojem se prinosi povećavaju čak do 300 posto.

„Zbog višestruke mogućnosti korištenja, potražnja za lijeskom i njenim plodovima na tržištu stalno raste. Budućnost uzgoja ove voćne vrste traži značajnije povećanje prinosa, a ono se može jedino postići uvođenjem novih tehnologija uzgoja koja će postojeću proizvodnju po jedinici površine značajno povećati” objašnjava Moulis.

Njegovom tehnologijom uzgoja zbog velikog broja provodnica odnosno vretena urod po provodnici iznosi od 0.5 kg do 1 kg što u konačnici daje kvalitetne plodove i visoke prinose od 5000 kg i više po hektaru, a uzgojni oblik lijeske na potpornju omogućava i ulazak pune rodnosti već u petoj godini starosti.

„Trenutno se u svjetskoj tehnologiji uzgoja lijeske koriste klasični načini uzgoja u obliku grma ili stabla. Ovakvim načinima uzgoja ovisno o intenzitetu tehnologije postižu se tek od sedme do desete godine prinosi od 1200 kg lješnjaka u ljusci po ha primjerice u Turskoj koja je i najveći proizvođač ove kulture do 3000 kg lješnjaka u ljusci po ha u primjerice SAD-u”, kaže Moulis.

Moulis je patentom zaštitio ovaj sustav uzgoja, a osim na susretu s europskim gospodarstvenicima predstavit će ga i na jednoj od najuglednijih svjetskih izložba inovacija, belgijskoj Innovi koja u četvrtak, 14. studenog počinje u Bruxellesu i trajat će do 16. studenog.

Pored ovog Daruvarčanina, svoje će inovativne proizvode na sutrašnjoj inovacijskoj misiji i belgijskoj Innovi predstaviti još sedam hrvatskih inovatora i poduzetnika.

Zanimljivo je da još čak četiri inovacije dolaze ili nalaze svoju primjenu u poljoprivredi, a među njima i prostirka za papkare i postupci za njenu proizvodnju i recikliranje u kompost Karlovčanina Matije Volnera. Uz Volnera na Innovi se predstavlja i kondenzacijska parna turbina s reguliranim oduzimanjem pare, inovatora Ivana Mikšića iz karlovačke tvrtke TTK.

error: Content is protected !!