Zimska služba spremna

KARLOVAC – Iako vremenska prognoza barem za narednih tjedan dana ne najavljuje snijeg na karlovačkom području, zimska služba spremna je za novu sezonu. Mehanizacija i ljudstvo pripravni su za prve snježne nanose, pa građani s prvim pahuljama ne bi trebali očekivati i probleme na prometnicama, izvjestili su danas predstavnici Hrvatskih cesta, Županijske uprave za ceste i Cesta Karlovac. Svi oni nadaju se da će nam zima ove godine biti naklonjena, no ujedno građanima poručuju da sve prometnice ne mogu imati jednak prioritet.

U nadležnosti Županijske uprave za ceste nalazi se 1040 kilometara lokalnih prometnica, a da bi ih tijekom zime održali prohodnima, na raspolaganju im je oko 6 milijuna i 400 tisuća kuna. Hrvatske ceste vodit će pak s gotovo istim budžetom brigu o stanju na 388 kilometara državnih cesta na karlovačkom području. Koliko će novca na raspolaganju imati Ceste Karlovac još uvijek nije objavljeno, budući da bi ugovor s Gradom Karlovcem trebao biti potpisan tek ovih dana.

Premda je zimska služba spremna, štednja na ulaganju u investicije i održavanje prometnica dugoročno bi mogla postati problem, istaknuli su cestari. Županijskim je cestama, primjerice, ove godine proračun za tu namjenu smanjen s 14 na 6 milijuna kuna, pa iako su ceste za sada u dovoljno dobrom stanju da prežive ovu zimu bez većih problema, nikako ne bi bilo dobro da se ovaj trend nastavi.

error: Content is protected !!