Članovi Four River Film Festivala u Berlinu dogovorili edukaciju mladih za organiziranje festivala

KARLOVAC   Kinoklub Karlovac i Hrvatski filmski savez već osmu godinu za redom organiziraju jedinstveni filmski festival u Hrvatskoj, ali i na širem području: radi se naime o Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu, nacionalnoj, odnosno međunarodnoj manifestaciji posvećenoj srednjoškolskom filmu.

U izgradnji tog karlovačkog brenda itekako pomaže povezivanje s festivalima i radionicama diljem Europe fokusiranim na sličnu ciljnu skupinu.

Postojani partneri Four River Film Festivala danas su čak 17 filmskih festivala koji u okviru svog programa imaju filmove mladeži. Svojevrsna kruna dosadašnjeg umrežavanja bio je Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih održan u Karlovcu u rujnu ove godine na kojem su sudjelovali, ne samo predstavnici navedenih festivala, već i ostali profesionalci u tom području.

Seminar je zaključen odlukom o formiranju Europske filmske mreže mladih Youth Cinema Network, koja će ubuduće koordinirati suradnju između pojedinih festivala i brojna pitanja vezana uz njihovu organizaciju, financiranje i suradnju međusobno te s lokalnim zajednicama u kojima djeluju.

Mreža je ujedno i glavni produkt Seminara, a sastoji se od partnerskih festivala, organizacija i udruga koje aktivno djeluju na području filmskog stvaralaštva mladih. Zamišljena je kao jedinstvena platforma u okviru koje će biti postavljena zajednička web stranica, a glavni cilj joj je osnažiti filmsko stvaralaštvo mladih diljem Europe, poticati mlade na profesionalno bavljenje filmom i omogućiti alate i znanja mladim ljudima kako bi svoje filmske priče mogli ispričati na festivalima diljem Europe.

Upravo u kontekstu rada mreže i promocije Four River Film Festivala članovi tima Four River Film FRFF-a prošli tjedan proveli su na Media Literacy Award-u u Beču, dok drugi dio tima upravo boravi i na Jugendmedien Festivalu u Berlinu. Možda najbolji dokaz funkcioniranja mreže je dogovor koji je u Berlinu postignut između Four River Film Festivala i Nordic Youth Film Festivala iz Norveške.

Koordinatori festivala, Hermann Gruell i Marija Ratković Vidaković dogovorili su svojevrsnu razmjenu odnosno edukaciju mladih ljudi zainteresiranih za organizaciju festivala. Tako će već sljedeće godine u Tromso na mjesec dana otići jedan od najistaknutijih mlađih članova organizacijskog tima FRFF-a, a istom će se, također na mjesec dana pridružiti mladi član iz Nordic Youth Film Festivala

error: Content is protected !!