Vijeće usvojilo novi Poslovnik – iduća sjednica po novim pravilima

KARLOVAC – Od iduće sjednice vijećnici će, sportskim žargonom, igrati po novim pravilima igre. Aktualac traje točno jedan sat, vijećnici imaju pravo na dva pitanja i to dvije minute po svakom. Drugo pitanje mogu postaviti samo ako su svi postavili prvo i ako je ostalo vremena. Novi je to poslovik vijeća koji je usvojen nakon mukotrpne i dugotrajne rasprave.

Prvi se pobunio SDP-ov Miroslav Delić. Podržava izmjenu koja se odnosi na osnivanje Predsjedništva Gradskog vijeća, no ograničavanje pitanja te smanjenje trajanja aktualca ograničava demokraciju. Objasnio je to matematički.

– Ako 13 vijećnika vladajućih postavlja samo jedno pitanje, to je 26 minuta. 5 minuta po odgovoru to je 65 minuta, ukupno sat i pol. Kad će oporba na red, pita se Delić.

Klubovi HDZ-HSLS te HSS-HSP AS podržali su izmjene no oporba je nastavila.

– Zanima me po kojem će se redu postavljati pitanja, kazala je SDP-ova Matina Novaković Matanić.

– U ove četiri sjednice toliko ste devastirali rad vijeća, oštar je bio HNS-ov Ivica Margarin te zamolio vijeće – nemojte nam oduzeti pitanja.

HDZ-ov Damir Mandić uputio je kritiku oporbi kazavši kako su oni ti koji devastiraju rad vijeća, a HSLS-ov Slavko Marinić poručio je oporbi kako se on odriče usmenih odgovora upravo kako bi oni imali više vremena za pitanja.

Nikova Badovinac (SDP) tražio je pojašnjenje članka 2. Poslovnika gdje piše kako aktualac može trajati duže ukoliko to vijeće odluči, pa ga je zanimalo koje su to situacije.

– Kada se vijeće ne sastane primjerice 2 mjeseca, normalno je da će aktualni sat trajati duže, odgovorio je predsjednik vijeća Mihovil Stanišić objasnivši kako će se pitanja postavljati po sistemu oporbeni vijećnik, nezavisni, pa pozicijski i tako ponovno.

Gotovo dvosatna rasprava nije imala učinka, jer poslovnik je usvojen sa 15 glasova za te 7 protiv.

error: Content is protected !!