KABA

Vukovar grad koji inspirira

KARLOVAC – I karlovački gimnazijalci su se danas prisjetili 18. studenog ’91. godine. Već tradicionalno to su učinili paljenjem svijeća duž pločnika ispred škole, a svoj obol dala je i učenica Lara Manojlović koja je napisala najbolji esej na temu “Vukovar – europska poruka mira”.

– Već osam godina karlovački gimnazijalci na ovaj dan Dan sjećanja na žrtve Vukovara prigodnim paljenjem lampiona odaju priznanje i sjećaju se svih poginulih branitelja Vukovara jer oni su branili Hrvatsku. Isto tako paleći danas lampione sjećamo se svih hrvatskih branitelja, posebno onih iz Karlovca, rekao je Damir Mandić, ravnatelj Gimnazije Karlovac. A Gimnazija Karlovac posebno je ponosna na svoju učenicu Laru Manojlović koja je pobijedila na natječaju za najbolji esej na temu “Vukovar – europska poruka mira. Larina priča govori o Vukovarcima koje je ona, odnosno njihovu tugu u očima, upoznala na moru još kao djevojčica dok je sa svojim ocem pecala ribe.

“Dotakoh Vukovar još kao djevojčica, na molu blizu Poreča. Pored mene su pecali Matej, moj vršnjak, i njegov otac, izbjeglica iz Vukovara. Dok je dječaku pokazivao kako da zabaci udicu, otac se raspričao o svom prvom ribarenju s djedom na vukovarskoj adi, o šaranima i deverikama, o fiš paprikašu koji gori u ustima. Suze su mu, onako nagnutom na molu, padale u more. Matej mi je kasnije prišapnuo da mu je otac veliki junak, ali se u ratu razbolio od tuge za izgubljenim prijateljima, djedom, domom, Dunavom. Od tada ga ratna sjećanja muče, a lijepe uspomene rasplaču. Suze odraslih uvijek su me čudile i strašile jer su tihe i teške. Pamtim i slike uplakanih vukovarskih majki kraj Zida bola u Zagrebu. Pitala sam zašto plaču pa mi rekoše: „Za izgubljenim dječacima”. Dok sam povodom obilježavanja godišnjica pada Vukovara gledala slike izmučenih i očajnih ljudi kako izlaze iz razrušenog grada, i moje su suze već ostarjele.”

(ulomak iz eseja Lare Manojlović)

Natječaj na kojem je pobijedila Karlovčanaka Lara raspisali su europski parlamentarci Davor Ivo Stier i Bernd Posselt iz Europske pučke stranke, a na njega su pristigla 164 eseja učenika trećih i četvrtih razreda srednjih škola iz cijele Hrvatske. Zahvaljujući pobjedi Lara u pratnji roditelja i profesora prisustvuje na prvom obilježavanju obljetnice pada Vukovara u Europskom parlamentu u Strasbourgu, povodom kojeg su zastupnici Stier i Posset organizirali izložbu fotografija pod nazivom “Vukovar – europska poruka mira”.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/gimnazija_vukovar/*{/rokbox}